Egészség
2022. January 15.

Fontos a téli vitaminpótlás

A vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára, a téli időszakban pedig kiemelten fontosak. A téli hideg időszakban a leggyakoribbak a náthás és az influenzás megbetegedések, a koronavírus-járványról nem is beszélve. A szervezetünknek ilyenkor nagyobb mennyiségben van szüksége vitaminokra és ásványi anyagokra, hogy a betegségeket elkerüljük, vagy épp könnyebben legyűrjük.

A vitaminhiány nem csak télen, hanem az év minden napján fennáll, viszont a téli időjárásnak köszönhetően a tünetei kézzelfoghatóbbak, melyek nemcsak a szervezetünket, hanem a külsőnket is megviselheti. Száraz bőr, töredező körmök, hajhullás, álmosság és étvágytalanság. Ezek a tünetek vitaminhiányra utalhatnak.

Ilyenkor kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, jóval kevesebb jut a napból, ami miatt D-vitamin-hiány is kialakulhat. A téli időszak befolyásolja a ritmusunkat, már nem vágyunk annyira a szabadba és a sportra sem koncentrálunk úgy, ahogyan a nyaralási szezon alatt. A vitaminhiány tünetei attól függnek, hogy pontosan milyen vitamincsoport hiányzik a szervezetükben.

A leggyakrabban az étvágytalanság, a fáradékonyság az álmosság és a hányinger utalhat valamilyen vitaminhiányra. Ha A-vitamin hiányban szenvedünk, akkor csökken a látásunk, a hajunk vékony és töredezett lesz. A C-vitamin hiánya lehet az érzékeny és vérző fogíny, valamint a hámló és száraz bőr. A D-vitamin hiányára pedig az izomfájdalom és izomgyengeség jellemző, valamint hirtelen súlyveszteség és a csökkent emlékező képesség.

A legoptimálisabb megoldás az étkezés javítása. Fontos, hogy a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat első sorban az étellel kapjuk meg, mivel az ételből sajátítja el szervezetünk a legkönnyebben a vitaminokat.

Étrendünknek tartalmaznia kell elegendő zöldséget, gyümölcsöt, tojást, halat és húst. A tejtermékből preferáljuk a zsírosabb termékeket, mint például a kemény sajtokat. A vitaminhiányt mindig szakorvos kezelje, ezért feltétlenül konzultáljunk a háziorvosunkkal, ha bármelyik tünetet tapasztaljuk. Az önkényes vitaminszedés nem mindig hozza meg a kívánt eredményt, mivel nagyon sok vitamin együttes szedése inaktiválja egymás hatását.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek