Hír
2022. február 12.

A szabadtéri tűzgyújtás veszélyei

A szabadtéri tűzgyújtás, a zöldhulladék-égetés veszélyeire figyelmeztet február 10-i közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt követően, hogy az elmúlt hétvégén 230 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat.

A hulladékégetés veszélyes üzem. Nem csupán környezetünket terheli, hanem egészségünkre is ártalmas. A tavaszias és száraz időjárás esetén a kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet, amely jelentősen veszélyezteti a természeti és épített környezetet.

Ezért minden esetben figyelembe kell venni a helyi önkormányzati szabályozásban foglaltakat, ami általában csak kivételesen engedélyezi a szabadtéri égetést. Amennyiben a települési önkormányzat lehetőséget biztosít a zöldhulladék égetésére, alapszabály, hogy a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni és már a tűzgyújtás időpontjában rendelkezésre kell állnia az oltáshoz szükséges víznek.

A szabadtéren keletkező tüzek másik gyakori oka az eldobott égő cigarettacsikk. Ezért a csikket soha senki ne dobja el, egy esetleges kirándulás alkalmával mindenki gyűjtse tárolóban!

Arra is figyelmeztettek, hogy tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani, és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. A parazsat homokkal, vagy földdel célszerű elzárni a levegőtől – közölte az OKF.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek