Hír
2022. március 02.

Tavaszi kertészkedés

A kora tavaszi jó idő megérkeztével a hobbikertészek lelkesedése is feltámad, és a legtöbben örömmel vetik bele magukat a munkálatokba.

Márciusban a legjellemzőbb feladatok még a nem az ültetéssel, vetéssel, hanem az előkészületekkel, felkészüléssel kapcsolatosak. Ezek a munkák azonban nem másodrendűek, hiszen az alapos és szakszerű alapozás biztosítja a birtok későbbi szépségét, és a dísznövények, zöldségek gyors fejlődését.

Mikor a házigazda márciusban először kimegy a kertbe, fel kell mérnie a teendőket. A tél gyakran lehullott leveleket, vihar törte ágakat, lombos növényi részeket hagy a talajon, ezeket maradéktalanul össze kell gereblyézni, és a komposztra kell dobni. A megtisztított felületeket ezek után funkciójuk alapján kell kezelni.

A gyümölcsfák ápolása is lényeges, első lépésben a törzset kell kezelésbe venni. A laza, félig levált kéregdarabok alatt rovarkártevők, gombák telelhettek át, ezért ezeket el kell távolítani. Ehhez drótkefét vagy olcsón kapható kéziszerszámot kell használni, amivel a törzset erősen át kell dörzsölni. A lehulló darabkákat maradék nélkül össze kell gyűjteni, és lehetőség szerint elégetni, a komposzton ugyanis a károkozók tovább élnek, és elterjedhetnek onnan.

Időszerű a tavaszi ápoló-megelőző lemosás, melyhez paraffin olaj, réz, vagy kén alapú szereket ajánlott használni. A kezdőknek a szaküzletekben, gazdaboltokban mindig szívesen segítenek az eladók a megfelelő szer kiválasztásában, és tanácsot is lehet kérni a használatukhoz. A permetlét bőségesen, az ágakat teljesen befedő módon szükséges kijuttatni. Vigyázat, a permetszerek többsége méreg, ezért az előírások, szabályok betartása kiemelten fontos!

A cserjék metszését is érdemes most megejteni. A visszavágás során alakítható ki a növény formája és mérete, de a túlburjánzott, megcsúnyult cserjék is kezelésbe vehetők, hogy ritkítással, ágválogatással újra szellőssé és tetszetőssé váljanak. A cserjefélék többsége már márciusban is telepíthető, elsősorban a konténeres kiszerelésű példányok, melyek az év bármely, fagymentes időszakában a földbe kerülhetnek. Az ültetésre inkább a hónap végén, a tartósabb jó idő beálltakor ajánlott sort keríteni.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek