Évforduló
2022. április 07.

Egészségügyi Világnap

1948. április 7-én az ENSZ szakosított intézményeként megkezdte működését az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Erre az eseményre emlékezünk az Egészségügyi Világnapon. A világszervezet feladata, a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása.

A világnap célja, hogy felhívja az emberek figyelmét az egészség megőrzésének fontosságára. Ma különös jelentőséggel bír ez az ünnep, hiszen a járvány ideje alatt nem csak az egészségügyi korlátozások és a higiénia betartása a fontos, hanem az egészséget befolyásoló életmód kialakítása is. Ez pedig a táplálkozás és a mozgás. Ennek megvalósítása ránk hárul, vagyis csakis magunk tehetünk azért, hogy megfelelő testi és lelki egészséget alakítsunk ki, ami nem csak nekünk jó, hanem környezetünknek is.

Világjárvány, szennyezett bolygó, növekvő megbetegedések - mint például a rák, az asztma és a szívbetegségek - közepette a WHO az idei Egészségügyi Világnapon a globális figyelmet azokra a sürgős intézkedésekre összpontosítja, amelyek szükségesek az emberek és a bolygó egészségének megtartásához, valamint elősegítik a jóllétre fókuszáló társadalmak létrehozására irányuló lépéseket.

A WHO becslései szerint évente több mint 13 millió halálesetért az elkerülhető környezeti okok a felelősek. Ebbe beletartozik a klímakatasztrófa, amely a legnagyobb fenyegetés az egészségre, amellyel valaha szembekerült az emberiség. A klímakatasztrófa egészség katasztrófa is egyben.

Az emberek több mint 90 százaléka egészségtelen levegőt lélegez be, amelyet a fosszilis energiahordozók elégetése okoz. A felmelegedéssel megszaporodtak a szúnyogok, és az általuk terjesztett betegségek messzebbre és gyorsabban terjednek, mint eddig bármikor. Az extrém időjárási jelenségek, a talaj degradációja, és a vízhiány kiszorítja az embereket lakóhelyükről és befolyásolja az egészségüket. A szennyezés és a műanyagok megtalálhatók a legmélyebb óceánok fenekén, a legmagasabb hegyekben, és bejutottak az élelmiszerláncunkba is. A túlzottan feldolgozott, egészségtelen ételek és italok gyártására berendezkedett rendszerek elhízási hullámhoz, a rákos megbetegedések és szívbetegségek növekedéséhez vezetnek, miközben az üvegházhatású gázok egy harmadát termelik meg.

Amíg a COVID-19 megmutatta nekünk a tudomány gyógyító erejét, rávilágított a világunkban jelen lévő egyenlőtlenségekre is. A világjárvány láthatóvá tette a hiányosságokat a társadalom minden területén, és kiemelte a fenntartható „jólléti társadalmak” létrehozásának sürgősségét, amelyek elkötelezettek a méltányos egészség elérésében, a jelenlegi és jövőbeni generációk számára anélkül, hogy megsértenék az ökológiai határokat.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek