Megjelentek az idei magyar zöldségek az üzletek polcain
Már kapható friss, tavaszi, belföldön termesztett növényházi zöldség a magyarországi áruházakban - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
A magyar termelők zöldségkínálata a NAK szerint jobb minőségű, mint a behozatal, és az élelmiszer-egészségügyi biztonságuk is megfelelő.
A hajtatott paprika-, paradicsom- és uborkakultúrákban akár 90 százalékban biológiai növényvédelmet alkalmaznak, vagyis a természetes ellenségeikkel védik a károsítókat. A növényházi gazdálkodásnak köszönhetően hosszabb a friss zöldség szezonja, hiszen a szabadföldi termesztést az éghajlati adottságok jobban korlátozzák.
Az 1,7 millió tonnás magyar zöldségtermelésnek csaknem a negyede származik zöldséghajtatásból, amit körülbelül 2600 hektárt jelenthet. A legfontosabb hajtatott zöldségfajta Magyarországon 1500 hektárral a paprika. Hajtatott salátaféléket mintegy 665 hektáron, paradicsomot körülbelül 310 hektáron, uborkát 100 hektáron termelnek. A hajtatási területek 77 százaléka Dél-Magyarországon, 13 százaléka Közép-Magyarországon található.
A növényházak az időjárási szélsőségek miatt egyre fontosabbá válnak, hiszen szabályozott vízellátást, fény- és hőhatást biztosítanak. Belföldön a kétharmaduk fűtetlen, de a geotermikus energia hasznosításával ez jelentősen növelhető.
Forrás: Sokszínű Vidék