Kultúra
2022. április 08.

A tábornok kertje

Rendkívül érdekes író-olvasó találkozóra várta az érdeklődőket az oroszlányi Rákóczi Szövetség csütörtökön délután a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében.

Az eseményen Csiffáry Gabriella történész, levéltáros „A tábornok kertje” című saját könyvét mutatta be vetített képes prezentáció formájában. A kötet mottója: szenvedélyek, feledést nyújtó kedvtelések, hobbik, különleges képességek.

A szerző könyvében 60 híres magyar művész, tudós, történelmi személyiség alig ismert oldalát mutatja meg az olvasónak. Ki gondolta volna, hogy Beatrix királyné remek sakkozó, Jókai szenvedélyes kártyás volt, Arany János zenét szerzett, Rákóczi bútort készített, Kossuth és Görgei kertészkedett, Táncsics sokat utazott az apostolok lován, Bartók és Kodály hegyet mászott, Rejtő Jenő pedig kiváló bokszoló volt. A fejezeteket életrajzi jegyzetek, idézetek, levéltári dokumentumok színesítik, és eddig jórészt ismeretlen képek illusztrálják.

Csiffáry Gabriella több évtizede kutatja és publikálja a magyar szellemi élet jeles képviselőinek írásos emlékeit. Eddig megjelent 17 kötetének történeti forrásanyaga jórészt közgyűjteményekben lévő hagyatékokból és feltáratlan kéziratos anyagokból került ki.

A tábornok kertje című könyvben szereplő források és visszaemlékezések azt bizonyítják, hogy mennyire összetett egyéniségek voltak neves elődeink, és különleges képességeik birtokában nem csak a saját területükön tudtak egyedülállót alkotni.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek