Évforduló
2022. április 14.

Könyvtárosok világnapja

A könyvtárosok világnapja 2011 óta kerül megrendezésre az American Library Association (Amerikai Könyvtárak Szövetsége) és az International Federation of Library Associations and Institutions (Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége) kezdeményezésére.

A jeles nap a világ könyvtárainak és a bennük tevékenykedő könyvtárosok fontosságára, történelmi és társadalmi szerepére hívja fel a figyelmet. Ilyenkor is hangsúlyozzák, mennyire fontos a modern világban a klasszikus könyvolvasás, hová tart a könyvtárak technikai fejlődése és a tudásbázis gyarapítása.

Hamvas Béla író, filozófus - aki 1928 és 1948 között könyvtárosként tevékenykedett - így írt kollégáiról: "A könyvtáros az az ember, akinek a könyv olyan táplálék, szenvedély, sors, szerelem, gyönyör, mámor, kaland és végzet, mint tengerésznek a tenger, a parasztnak a föld, a kertésznek a növény. A tudós a könyvet csak anyagnak veszi: megnézi, olvassa, idézi és félreteszi; a költőnek a könyv csak mű: teremti és elfelejti; a tanítónak csak eszköz: merít belőle és továbbadja; a közönséges embernek csak iparcikk: olvassa és élvezi. Senki nem nyúl úgy a könyvhöz, mint a könyvtáros, oly csendesen és lassan, ahogy az ember csak örök dolgokhoz nyúl: tengerhez, asszonyhoz, földhöz."

A könyvtári munka szolgálat, az emberek és a tudás szolgálata. Oroszlányban 1954 óta működik könyvtár, és az ott dolgozók is ebben a szellemben végzik tevékenységüket évtizedek óta.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek