Hír
2022. április 25.

Tiszteletadás Léván

1849. április 19-én a felvidéki Nagysallónál (ma Tekovské Lužany) zajlott le az 1848-49-es szabadságharc legvéresebb csatája a magyar honvédek és a császári seregek között.

A harcban Görgey Artúr csapataival győzelmet aratott Ludwig von Wohlgemuth altábornagy császári alakulatai felett. A csatatéren 1400 halott és sebesült maradt.

"Csatájok a védelmezett népjog csatája volt, melyet szent eskü, szent kötés ellen zsarnok tiport" – ezt a feliratot vésették 1871-ben Léva hölgyei a nagysallói csatában elesett honvédek tiszteletére emelt obeliszkre, amely közel 200 honvéd tömegsírja előtt magasodik a felvidéki település temetőjében.

Az eseményre emlékezve vasárnap tartott ünnepséget a CSEMADOK helyi szervezete a mementónál, amelyen részt vett Lazók Zoltán polgármester és Nagy Csaba, a Rákóczi Szövetség oroszlányi szervezetének elnöke is.

A tiszteletadáson beszédet mondott Dr. Vincze László lévai levéltáros, a kulturális műsor keretében közreműködött Nagy László, valamint a Juhász Gyula Irodalmi Színpad fiatal növendékei.

Az ünnepség koszorúzással zárult, melyen a helyi civil szervezeteken és intézményeken kívül az oroszlányi delegáció is elhelyezte a tisztelet virágait az emlékmű talapzatánál.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek