Hír
2022. május 16.

Munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatások fiataloknak

A fiatal felnőttek előtt álló egyik legnagyobb kihívást a munkába állás, az önálló élet megkezdése jelenti. Sok esetben a különféle állásportálokat böngészve szembesülnek azzal, hogy hiába van piacképes végzettségük, a legtöbb munkáltató többéves tapasztalattal rendelkező munkatársakat keres. Mindemellett a szakmai oktatásban szerzett ismeretek és a munkáltatók elvárásai között gyakran igen nagy szakadék van.

Ezekre a kihívásokra válaszul módosult a GINOP-5.2.1-14-2015-00001 kódszámú - Ifjúsági Garancia Program támogatási konstrukciója, melynek megyei részprojektjét a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal és járási hivatalai valósítják meg. Az Ifjúsági Garancia Program keretében lehetőség nyílik olyan munkatapasztalat szerzést segítő támogatások igénybevételére, amelyek kedvezményezettjei a 30 év alatti szakképzett fiatalok és azok a hátrányos helyzetű 25 év alattiak, akik a támogatás segítségével utat találhatnak a munkaerőpiacra. E két célcsoport alapján két programelem is elérhető megyénkben.

Az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával létrejött projekt keretében megvalósuló Vállalkozások Munkaerő Támogatása programelem a 25 év alatti nyilvántartott álláskeresőket célozza. Ez az eszköz a munkáltatót terhelő bér és szociális hozzájárulási adó 50%-át, de maximum havi bruttó 150.000 Ft támogatást nyújt a vállalkozásoknak felvett munkavállalónként. A munkáltatónak ehhez kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a támogatás ideje alatt közös megegyezéssel vagy felmondással nem szünteti meg a munkavállaló munkaviszonyát. A támogatás legfeljebb 6 hónapra vehető igénybe.

„A munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás nyújtása fiatal szakképzettek esetén” című programelem azoknak a 30. évüket be nem töltött álláskeresőknek szól, akik utolsó szakképzettségüket 2011 után szerezték, célja pedig, hogy a pályakezdők a támogatással megszerzett tapasztalatok birtokában később könnyebben helyezkedjenek el.

A támogatás a munkaadót terhelő bruttó bér és a ténylegesen átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adó összegének 100%-a, de maximum a havi legkisebb munkabér és szociális hozzájárulási adója. A támogatás időtartama 90 nap.

További részletekért keresse fel a székhely, illetve lakóhely szerinti illetékes járási hivatalt.

Forrás: kormanyhivatal.hu


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek