Hír
2022. május 20.

Itt a kullancsszezon

Megjött a jó idő, kirándulni csábít erdő, mező. Természetjárás közben azonban semmiképpen ne feledkezzünk meg a ránk leselkedő egyik veszélyről, a kullancsról.

A kullancsok sajnos hazánkban is évről évre nagyobb veszélyt jelentenek: átlagosan ezer kullancsból egy fertőzött az agyhártya-, agyvelőgyulladást okozó ágenssel, és mintegy száz a Lyme-kórt előidéző baktériummal.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a kullancsok a talaj közeli növényzetben bújnak meg, főként az árnyékos, nedves helyeken, tehát nem a fákról potyognak ránk. Erdei barangolásaink alkalmával mindenképpen érdemes előzetesen felkészülni a kullancsokkal való találkozásra. A hosszú nadrág, esetleg vékony, testhez simuló, hosszú ujjú felsőruházat, a nadrágra húzott hosszabb szárú zokni, sapka és zárt cipő viselése, a magas fű és a csalitosok kerülése segítség lehet.

Garantáltan sikeres ellenszer ugyan nincs az élősködők ellen, ám kereskedelmi forgalomban kapható kullancsriasztók vagy otthon előállított természetes főzetekkel, permetekkel is jelentős védelmet érhetünk el velük szemben. A népi gyógyászatból is számos gyógynövényektől származó hatásos házi szer létezik. Ilyen a levendulaolaj, a citrom- vagy citromfűolaj, a narancsolaj, a mentaolaj, a citromillatú kakukkfűolaj, a teafaolaj, de a kullancsok nem kedvelik a szegfűszeg, a fahéj vagy éppen az eukaliptusz illatát sem.

Kirándulás után mindenképpen fordítsunk figyelmet a testünk, hajlataink, fejbőrünk tüzetes átnézésére. Ha találunk kullancsot, patikában kapható kullancskiszedő kanállal távolítsuk el. Ne ijedjünk meg, ha a kullancs feje bent ragad, hiszen az kitinpáncél révén pár nap múlva önmagától is kilökődik. A potroh felszakadása viszont már veszélyesebb, hiszen ekkor akár a kullancs béltartalma is bekerülhet a szervezetünkbe.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek