Hír
2022. május 28.

Rendhagyó zárórendezvény a Hamvasban

Az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő által meghirdetett NTP-INNOV-021-0130 pályázat „A Majki parkerdő mikroklimatikus viszonyai” című projekt zárórendezvényére került sor pénteken délután az oroszlányi Hamvas Béla Gimnáziumban.

Majk természetvédelmi terület, mely 1977-től került védettség alá, mint a műemlékegyüttes tájképi környezete. A remeteséget körülvevő tölgyesek - immár 45 éve - minimális erdészeti művelés miatt természet közeli erdőtársulásnak minősülnek. A turisták számára az erdőben gyalogösvények kialakítására került sor, így az erdei növényzet háborítatlanul fennmaradhatott.

A projekt célja az volt, hogy a tölgyerdők mikroklímájának megismerésével rálátást kapjanak a terület élőhelyi viszonyaira. A klímaváltozást érintő, közel 8 hónapig tartó vizsgálatokat a 10/A. osztály diákjai végezték el három szaktanár – Eichardt János, Gőgh Zoltán és Pózner Gábor – irányításával.

A mikroklimatikus viszonyok megállapításához meteorológiai mérőeszközöket, illetve a talaj jellemzőinek mérésére alkalmas eszközöket használtak. Méréseik kiterjedtek a levegő hőmérsékletére, páratartalmára, légnyomására, a levegő mozgásának erejére és irányára, a napsugárzás intenzitására és az UV-sugárzás mértékére, valamint a csapadék mennyiségére.

Talajszondákkal két erdőrészben, adott időpontokban történtek felvételezések, melyek során a talaj nedvességtartalmát, PH-ját, talajhőmérsékletet és a napsugárzás mértékét vizsgálták.

Ugyanakkor talajmintákat is vettek, hogy a táptalaj jellemzőit a gimnázium laborjában meg tudják tekinteni. Vizsgálták a föld PH értékét, a szemcseösszetételt, a humusztartalmát, a kapilláris vízemelő képességét.

A biológiai vizsgálatokat terepi bejárásokkal végezték el. Ennek során a mintázat, a szintezettség és a növényzeti fajlista összeállítása történt meg.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek