Kék hírek
2022. június 27.

Balesetmegelőzési tanácsok a nyárra

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság fokozott óvatosságra inti a járművezetőket, a kerékpárosokat és a gyalogosokat egyaránt.

A nyár beköszöntével egyre több gyerekre kell számítani megyénk útjain, akik akár gyalogosan, akár kerékpárral vesznek részt a közlekedésben. A balesetek megelőzése érdekében kérjük, hogy fogadják meg alábbi tanácsainkat!

Tanácsok gyalogosoknak:

  • Fontos, hogy a közlekedők legyenek tisztában a gyalogosok közúti közlekedésére vonatkozó KRESZ szabályokkal és tartsák is be azokat!
  • A gyalogosnak a járdán kell közlekednie! Ha járda nincs kiépítve, akkor haladjanak a leállósávon, útpadkán, vagy kerékpársávon!
  • Csak ott kelljenek át az úttesten, ahol arra a jogszabály (KRESZ) lehetőséget teremt! Legbiztonságosabb, ha a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, a forgalomirányító fényjelző készülék zöld jelzésére haladnak át. Ha gyalogos-átkelőhely nincs a közelben, akkor lakott területen belüli főútvonalon a járda meghosszabbított vonalában kelljenek át az útkereszteződésben!
  • Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbségük, csak akkor lépjenek az úttestre, ha meggyőződtek arról, hogy áthaladásukkal a járműforgalmat nem zavarják! Különösen nagy figyelmet fordítsanak az átkelésére akkor, ha több sávos úton haladnak át! Hasonlóan járjanak el az olyan utak esetében, ahol az átlagosnál magasabb a járművek haladási sebessége!
  • Tegyenek meg mindent a saját észlelhetőségük érdekében! A sötét tónusú ruházat helyett keressék a feltűnőbb, a közlekedési környezetből kiemelkedő színeket! Lakott területen kívül, éjszaka, vagy rossz látási viszonyok mellett a fényvisszaverő mellény használata kötelező, de ez az eszköz más körülmények között (lakott területen belül nappali viszonyok mellett stb.) is életmentő lehet.

Balesetmentes nyarat kíván a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság!


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek