Kék hírek
2022. augusztus 05.

Motorosok figyelmébe

A motor a szabadság, a sebesség, de a veszély is egyben, hiszen szemben a gépkocsi karosszériájával, csak a ruházat és a fejvédő sisak védi az embert. Motorosként tehát fokozottan fontos a közlekedési szabályok betartása és az odafigyelés.

A motorral közlekedőkre- kevés kivétellel- ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az autóvezetőkre. Egyes közlekedési szituációkban – elsősorban lakott területen belül – motorral könnyebbnek, gyorsabbnak tűnik az utazás, de a jármű mozgékonyságából adódó helyzetek sokszor balesetveszélyt idézhetnek elő.

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) 36.§ (12) bekezdését minden városi közlekedésben résztvevőnek – autósnak és motorosnak egyaránt - fontos ismerni és helyesen alkalmazni.

Az említett bekezdés értelmében „ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állnia, - előre sorolás céljából - kétkerekű motorkerékpárral, illetve kétkerekű segédmotoros kerékpárral az álló járművek mellett, vagy azok között, kétkerekű kerékpárral az úttest szélén, az álló járművek mellett jobbról szabad előrehaladni, ha

  • az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre, és
  • az irányváltoztatási szándékot jelző járműveket az irányváltoztatásban nem akadályozzák.”

A jogszabályban foglaltak szerint tehát mindkét közlekedő csoport köteles az elvárható legnagyobb odafigyeléssel részt venni a fenti közlekedési szituációban.

A lakott területen kívül motorral közlekedők figyelmét a magabiztos úttartás fontosságára hívjuk fel. Számos – sokszor súlyos, halálos - motoros baleset okaként merült fel az útelhagyás. Egy kátyú, az úttestre került tárgy is elegendő ahhoz, hogy a rutintalan gépjárművezetőt megzavarja és letérjen az úttestről.

Arra kérjük a motorral közlekedőket, hogy a jármű sebességét minden esetben az útviszonyoknak megfelelően válasszák meg, ne vállaljanak felesleges kockázatot. Mindig a megfelelő védőruházatban motorozzanak és viseljenek bukósisakot, ami egy esetleges baleset bekövetkezésekor akár az életüket is megmentheti. A motorkerékpárral közlekedőket továbbra is fokozott óvatosságra intjük a balesetek megelőzése érdekében.

Balesetmentes közlekedést kíván a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság!


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek