Hír
2022. augusztus 16.

Harmadfokú hőségriasztás lép életbe szerdától

Harmadfokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 17. (szerda) 00.00 órától 2022. augusztus 19. (péntek) 24.00 óráig.

Harmadfokú riasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet - a hajnali egykor, reggel hétkor, délután egykor és este hétkor mért hőmérséklet átlaga - három egymást követő napon meghaladja a 27 fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja az emberek figyelmét, hogy a hőség megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a hosszan végzett sportolást, futást, kerékpározást.

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Strandolás során óvjuk a gyermekeket a közvetlen napsugárzástól, használjunk magas faktorszámú naptejet, amellyel időről időre újra kenjük be őket, különösen, ha vízben játszanak. Javasolt könnyű, lehetőleg világos színű ruhát, kalapot vagy sapkát adni a gyermekekre, és a szabadban történő altatás minden esetben árnyékos helyen történjen. A szülők fordítsanak kiemelt figyelmet a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére is.

Ha a gyermek mégis napégést szenvedett, akkor a bőrfelületet hűtsük, majd kezeljük bőrnyugtató készítménnyel, és ne engedjük újra a tűző napra megfelelő védelem nélkül. Napszúrás tünetei esetén (fejfájás, hányinger, hányás, levertség), biztosítsunk bőséges folyadékbevitelt a gyermeknek, szükség esetén csillapítsuk fájdalmát, és vigyük árnyékos, fedett helyre (besötétített szobába) a közvetlen napsugárzás elöl.

Az országban továbbra is tűzgyújtási tilalom van, tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani. A meleg és a rendkívüli szárazság miatt nagyon sok tűz keletkezik a szabadban, idén már 14 ezer ilyen volt. A kertben bográcsozni, grillezni, szalonnát sütni nem tilos, de amíg ennyire meleg és száraz az idő, nem javasolt.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek