Egészség
2022. augusztus 22.

Lehetőség a lakosságnak, segítség az intézménynek

A Richter Egészségváros interjút készített Lazók Zoltán polgármesterrel, melyben elmondja, miben látja a program egyediségét, különlegességét és hogyan készül Oroszlány a szeptember 17-i nagyszabású eseményre.

Mitől egyedi, miben más a Richter Egészségváros Oroszlány többi rendezvényéhez képest?

Ez egy olyan esemény, ami széleskörűen foglalkozik az egészségünkkel, az egészségmegőrzéssel, valamint ahol minden résztvevő tehet önmaga egészségéért a különböző szűrőprogramokon, tájékoztató előadásokon való részvétellel. A Richter Egészségváros abban is különleges, hogy nem csak egy szűk csoportot szólít meg, hanem mindenkit, kortól, nemtől, egészségi állapottól függetlenül, mindehhez pedig még számos kulturális program is társul, így azt gondolom, ez az esemény egész napra lekötheti a helyi családokat.

Mennyire aktív Oroszlány lakossága az ilyen típusú rendezvények kapcsán?

Városunkban a lakosság körében a „Civileké a Ház” rendezvénysorozatnak köszönhetően évek óta népszerűek az egészségmegőrző programok. Ezeken a programokon vércukormérésen, vérnyomásmérésen és egyéb szűrővizsgálatokon vehetnek részt a lakosok. Továbbá büszkék vagyunk arra is, hogy a negyedévente szervezett véradásokon a környező települések közül többnyire Oroszlány lakossága bizonyul a legaktívabbnak.

Az oroszlányi lakosok számára mennyire fontos az egészségtudatosság, prevenció, és az azzal kapcsolatos kezdeményezések, egyesületek, rendezvények?

Számos egyesület működik a településen, akik egészségmegőrzéssel, valamilyen egészségügyi gonddal (pl. cukorbetegség, alzheimer, mozgáskorlátozottak, vakok és gyengénlátók) foglalkoznak. Ezen szervezetek évente több alkalommal klubfoglalkozásokat, nagyobb létszámot is befogadó ismeretnyújtó rendezvényeket is tartanak szakelőadók meghívásával. Azt gondolom, számukra is sok új dolgot mutathat a Richter Egészségváros program, amiből tanulhatnak. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nemcsak, mint Oroszlány polgármestere, hanem magánemberként, több civil szervezet tagjaként is részese tudok lenni ezeknek a rendezvényeknek.

Ön szerint mennyire motiválja a település lakóit a részvételre az, hogy ezzel segíthetnek az Oroszlányi Szakorvosi- és Ápolási Intézetnek is?

Remélem, hogy nagyon. Azt gondolom, hogy megfelelő motivációt jelent majd, hogy ingyenes egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon, érdekes előadásokon való részvétellel támogathatjuk egészségügyi központunk adománycéljának megvalósulását, a betegbehívó rendszer telepítését. A fejlesztés a városban és a kistérségben lakók számára megkönnyíti, meggyorsítja és kényelmesebbé teheti az egészségügyi szolgáltatások igénybevételét.

Önök hogyan készülnek a Richter Egészségvárosra?

Bár mára állami fenntartású lett az intézmény, ennek ellenére az önkormányzat folyamatosan támogatja az egészségügyi ellátást, úgy tekintünk rá, mint a kistérség, ezen belül is kiemelten a város egészségügyi bázisára. Nagyon örültünk, amikor megtudtuk, hogy idén hozzánk is ellátogat a Richter Egészségváros rendezvény, ami óriási lehetőség a helyieknek, és segítség az intézménynek. A szervezésben mindannyian – Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal, Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár-, és természetesen a Szakorvosi- és Ápolási Intézet is – részt veszünk, és lehetőségeinkhez mérten mindent hozzáteszünk. A város és a környező települések lakosait folyamatosan és széleskörűen szeretnénk tájékoztatni a rendezvényről, erre készítettük és kértük fel a helyi média szereplőit. Nem utolsó sorban pedig az egészségügyi programokon túl a kulturális programokban helyi csoportok és civil szervezetek is feladatot vállaltak.



Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek