Évforduló
2022. augusztus 23.

A totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja

Augusztus 23-a a totalitárius diktatúrák – a nácizmus, a fasizmus és a kommunizmus – áldozatainak európai emléknapja. Az emléknapot – amelyet az Európai Unió azzal a céllal hívott életre, hogy megerősítse a kollektív nemzeti emlékezetet és egyben ösztönözzön a közös felelősségvállalásra – mai formájában 2011 óta tartják meg az EU tagországai.

"Európa rendkívüli felelősséget visel a nácizmusért és a kommunizmusért, azért a két totalitárius rendszerért, amelyek ezen a földrészen születtek" – fogalmazott Václav Havel volt cseh államfő 2008 júniusában, az Európa lelkiismerete és a kommunizmus című nemzetközi konferencián tartott megnyitó beszédében Prágában.

A konferencia résztvevői akkor azt javasolták, hogy augusztus 23-át nyilvánítsák a totalitárius rendszerek áldozatainak emléknapjává. Ugyanazon év szeptemberében magyar, észt, brit, német és lett képviselők nyilatkozattervezetet nyújtottak be az Európai Parlament számára, melyben arra tettek javaslatot, hogy emléknap formájában az Európai Unió emlékezzen meg a totalitárius rendszerek áldozatairól. Az EP 2009 áprilisában állásfoglalást szavazott meg a totalitárius rendszerekről és javasolták az emléknap megtartását.

Az uniós országok igazságügyi miniszterei magyar - lengyel - litván kezdeményezésre a 2011. júniusi, luxembourgi tanácskozásukon elfogadták a totalitárius rendszerek által elkövetett bűncselekmények áldozataira emlékező dekrétumot, emléknapul pedig az 1939-ben Moszkvában megkötött, ún. Molotov–Ribbentrop-paktum – más néven Hitler - Sztálin paktum – aláírásának napját, augusztus 23-át választották.

Ezt követően 2011. augusztus 23-án az Európai Unió tagállamainak igazságügyi miniszterei Varsóban közösen rótták le kegyeletüket az áldozatok előtt, illetve nemzetközi konferenciát rendeztek a Varsói Felkelés Múzeumában. Ezen nyilatkozatot fogadtak el az áldozatok iránti felelősségről és kijelentették, hogy mindent megtesznek a hasonló cselekmények megismétlődésének megakadályozására.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek