2022. augusztus 27.

Légi úton is zajlik a parlagfű ellenőrzés

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal növényvédelmi szakemberei is részt vesznek megyénk parlagfűvel fertőzött területeinek felderítésében.

A repülőgépes ellenőrzés során rövid idő alatt nagy terület áttekintése történik meg. A gyomos területek felszámolása mindannyiunk egészségügyi érdeke.

Azokon a földeken, ahol a jogszabályi előírások ellenére nem történt meg a mentesítés, és virágbimbós vagy virágzó parlagfű állomány található, a hivatal a földi helyszíni visszaellenőrzést követően elrendeli a közérdekű védekezést, a gondatlan földhasználót pedig növényvédelmi bírsággal sújtja. Amennyiben a parlagfű borítása meghaladja a 30%-ot, úgy kultúrnövény jelenlétében sincs akadálya a közérdekű védekezésnek. A bírság összege – a terület méretétől és a fertőzöttség mértékétől függően – 15.000 forinttól 5 millió forintig terjed.

A Kormányhivatal kéri az érintetteket, hogy különös odafigyeléssel végezzék a földek művelését, az út menti, beruházási és egyéb területek gondozását, mivel a pollent szóró parlagfű humán-egészségügyi szempontból jelentős kockázattal bír. Továbbá kérik a lakosságot, hogy a környezetükben előforduló parlagfűvel fertőzött területet a hatósági intézkedések elősegítése érdekében jelezzék a Parlagfű Bejelentő Rendszerben (https://pbr.nebih.gov.hu).

Forrás: kormanyhivatal.hu


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek