Hír
2022. September 06.

Évtizedes mélységekben van a 2022-es almatermés

Becslések szerint idén 300-350 ezer tonna almát gyűjthetnek a gazdák, ami tetemes elmaradás a tavalyi 520 ezer tonnától.

A csökkenés alapvetően környezeti körülményekre vezethető vissza, de van más oka is a visszaesésnek. 2021 augusztusa óta nincs elég csapadék Magyarországon. Az elmúlt három-négy hónapban 130-150 mm eső hiányzik a hatékony termesztéshez. Emellett a késő tavaszi fagyok is erősen rostálták az almatermést, illetve korosodik az ültetvényállomány, ami miatt fokozatosan csökken a termékenység.

A magyar gyümölcstermesztésben meghatározó szerepe van az almának. A gyümölcs termőterületek egyharmadán termesztenek almát, így az Európai Unió éves almatermésének 4-6 százalékát adják a magyar gazdák. Idén ez a részesedés csökkenni fog, hiszen a magyarországi visszaeséssel szemben az EU-ban az elmúlt 15 év harmadik legnagyobb termése, 12 millió tonna várható.

A kihívások kezelésénél érdemes kettéválasztani az étkezési almát és a léalmát, mivel a termesztés módjai különböznek a boltokba kerülő és a feldolgozóiparba, sűrítménynek szánt termékek között, leginkább gépesítés szempontjából.

Szakemberek szerint a kedvezőtlen időjárás ellen igazán csak fejlesztésekkel lehet védekezni, ám az üdítőkbe szánt gyümölcsök bevételéből szinte lehetetlen korszerű öntöző, fagyvédő berendezéseket vásárolni, tehát éppen a legnagyobb kockázatok ellen maradnak védtelenek a fák és válnak kiszolgáltatottá a gazdák is.

A kiszámíthatatlanságból fakadóan egyre többen fontolgatják az iparágból való kilépést.


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek