Egészség
2022. szeptember 10.

Egészség ezreknek, milliók a Szakorvosi Intézetnek

Szeptember 17-én az oroszlányi Szent Borbála téren kerül megrendezésre a Richter Egészségváros. A nagyszabású esemény sajtótájékoztatójára pénteken délelőtt került sor a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kamaratermében.

Az egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsítő rendezvénysorozat lehetőséget biztosít arra, hogy ingyen, előzetes időpont egyeztetése nélkül vegyenek részt a helyi lakosok egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon. A részvétellel ugyanakkor nemcsak a saját egészségükért tehetnek az eseményre látogatók, de az Oroszlányi Szakorvosi- és Ápolási Intézetet is támogathatják. Hiszen minden szűrésért, tanácsadásért, meghallgatott előadásért 300 forint értékű adományponttal bővül a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3.500.000 forintos alapadomány. A lakosság aktivitásán múlik, hogy sikerül-e elérni a nap végén a kitűzött adománycélt: a betegbehívó rendszer kiépítését.

„Az a tapasztalatom, hogy jó célért a magyar emberek nagy tömegben mozgósíthatók, és ez alól Oroszlány sem kivétel. Egy-egy nemes ügy megvalósításában nehéz időkben is számítani lehet a lakosság támogatására. Az Egészségváros programon ehhez nem kell mást tenniük, mint részt venniük az Egészségsétán, az elérhető szűréseken és tanácsadásokon, valamint élőben vagy online meghallgatni az egészségmegőrzéshez kapcsolódó előadásokat. Az egészségügyi fejlesztések pedig mindenkit érintenek valamilyen szinten, így ez is motiváló tényező lehet a lakosok számára”– mondta Dr. Varju János, az Oroszlányi Szakorvosi- és Ápolási Intézetet főigazgatója.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő a következő gondolatokat fogalmazta meg: „Az oroszlányi Richter Egészségváros programon a szervezők több mint 30 sátorban ingyenes szűrésekkel, egészségügyi tanácsadásokkal, ismeretterjesztő előadásokkal, fitnesz- és családi programokkal várják a fiatalokat, felnőtteket és időseket egyaránt. Ingyenesen elérhető lesz számos szűrés – mint például csontritkulásszűrés, koleszterinszint- és vérnyomásmérés, szív- és érrendszeri kockázatokhoz kapcsolódó felmérés, érszűkület-vizsgálat, neuropátiaszűrés cukorbetegeknek. A Richter idén is gondoskodik arról, hogy azok is részesei lehessenek az eseménynek, akik nem tudnak a helyszínre látogatni, személyesen részt venni az Egészségvároson. A Richter Egészségváros – Oroszlány hivatalos Facebook eseményben szinte folyamatosan követhetők lesznek élőben az egészségmegőrzéshez kapcsolódó beszélgetések és előadások. Bízom benne, hogy közös erővel megvalósulhat a célul kitűzött betegbehívó rendszer kiépítése.

Lazók Zoltán, Oroszlány polgármestere a következőképpen vélekedett a programról: „Ez egy olyan esemény, ami széleskörűen foglalkozik az egészségünkkel, az egészségmegőrzéssel. A rendezvényen minden résztvevő tehet önmaga egészségéért a különböző szűrőprogramokon, tájékoztató előadásokon való részvétellel. A Richter Egészségváros nemcsak egy szűk csoportot szólít meg, hanem mindenkit, kortól, nemtől, egészségi állapottól függetlenül. Mindehhez pedig még számos kulturális program is társul, így azt gondolom, ez az esemény egész napra lekötheti a helyi családokat.”

„13 évvel ezelőtt indítottuk útjára hiánypótló programunkat, mely a magyar lakosok egészségtudatosságának erősítésére, a prevenció fontosságának hangsúlyozására és a rendszeres szűrés jelentőségére hívja fel a figyelmet. Az Egészségváros nemcsak missziójában egyedi, de abban is, hogy segítségével egy nap alatt tudunk lehetőséget nyújtani nemcsak az egészség megőrzéséhez kapcsolódó előadások, beszélgetések meghallgatására, de fontos szűréseken és tanácsadásokon való részvételre is. Mindezt várakozási idő, időpontfoglalás nélkül, ingyenesen”– nyilatkozta Csaba Lajos, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztályvezető-helyettese.

A programhoz kapcsolódva előzetes pontgyűjtésre is lehetőség lesz, hiszen szeptember 12-én 17 órától közönségtalálkozóval egybekötött filmvetítésre kerül sor. A Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtárban vetítik a Richter Gedeon életéről készült, Nem tűntem el című filmet. A vetítést követően a jelenlévők a film főszereplőjével, az Egészségváros fővédnökével, Rudolf Péterrel találkozhatnak.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek