Hír
2022. szeptember 12.

Újraindul az Oroszlányi Erőmű

2022. szeptember 9-én a magyarországi Veolia csoporthoz tartozó CHP-Invest Kft. és az Újpalotai Energia Kft. átvette az MVM Zrt. tulajdonában lévő Vértesi Erőmű Zrt.-től a tulajdonában jelenleg konzervált állapotban lévő, üzemszüneti státuszt folytató Oroszlányi Erőmű eszközparkját.

A Vértesi Erőmű Zrt. Oroszlányi Erőmű telephelye Magyarország 5. legnagyobb jelenleg szén- és biomassza tüzelésű erőműve, amely 2015. december 31. óta üzemszüneti állapotban van. Az új tulajdonos célja az erőmű felújítása és korszerűsítése, majd vegyes tüzelésű, zömmel biomassza és kisebb részben anyagában már nem hasznosítható, de energetikai célra előkészített szelektált hulladék (SRF) bázison történő újbóli üzembe helyezése. A fejlesztés részeként a korábban szén- és biomassza tüzelésű erőművi blokkok kerülnek átalakításra 2x50 MW-os villamos teljesítménnyel a rendelkezésre álló környékből beszállítható biomassza eltüzelésére alapozva.

A fejlesztés nagyban hozzájárul Magyarország a megújuló energiaforrások felhasználása (+0,6%), a széndioxid kibocsátás csökkentés terén vállalt nemzetközi kötelezettségeinek teljesítéséhez, valamint szolgálja a munkahelyteremtés (200 közvetlen és 250-300 a beszállítóknál), a fenntarthatóság és az innováció célkitűzéseinek teljesülését is.

Az erőmű várhatóan 2024. elején kezdi meg újbóli működését.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek