Statisztika
2022. September 27.

Közzétette a KSH az idei népszámlálás kérdőívét

Saját honlapján és a népszámlálás internetes oldalán is közzétette az idei cenzus kérdőívének mintáját a Központi Statisztikai Hivatal. A népszámlálási kérdőívet bárki kitöltheti önállóan online, október 1. és 16. között.

Mostantól bárki böngészheti, milyen kérdésekre kell felelnie az idei népszámláláson. Mint az a KSH honlapján, valamint a népszámlálás internetes oldalán elérhető mintából is kiderül, az adatszolgáltatás egy lakáskérdőív kitöltésével indul, majd a személyi kérdőív következik. Utóbbiból annyit kell kitölteni, ahányan az adott lakásban élnek. Az idei népszámlálás témakörei közé bekerült két új terület is: az internethasználattal, illetve a digitális jártassággal, valamint a lakások energiahatékonyságával kapcsolatos kérdések.

Az idei lesz az első népszámlálás, amely már teljesen elektronikusan zajlik. Az adatfelvétel egy online önkitöltési szakasszal indul: október 1. és 16. között bárki önállóan, az interneten kitöltheti a kérdőíveket a nepszamlalas2022.hu oldalon. Ez a legkényelmesebb és legegyszerűbb módja a népszámlálásban való részvételnek. Egy átlagos, 2–3 fős háztartás esetében a kérdőívek kitöltése körülbelül fél órát vesz igénybe. Amelyik háztartás nem él az online önkitöltés lehetőségével, azt október 17. és november 20. között számlálóbiztos keresi fel. Ebben az időszakban már csak az ő segítségével lehet megválaszolni a kérdőívet. A válaszokat a számlálóbiztosok ugyancsak elektronikusan, tableten rögzítik.

A népszámlálás révén pontos és részletes képet kaphatunk hazánk népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételéről, élet- és lakáskörülményeiről. A kitöltött kérdőív a beküldést követően a KSH erre a célra létrehozott szerverére kerül. A hivatal az adatokat fokozottan védett környezetben tárolja. Az elektronikus adatgyűjtés meggyorsítja az adatok feldolgozását is. Az első eredmények már 2023 tavaszán elérhetőek lesznek, a részletes adatok publikálása 2023 őszén várható.

Forrás: ksh.hu


Elérhetőségeink
 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek