Önkormányzat
2022. október 11.

Önkormányzati tájékoztatás

A kormány a díjak és adók emelésére és vagyonának felmérésére biztatja az önkormányzatokat, hogy fizetni tudják a megnövekedett költségeiket?

A képviselő-testület október 7-i rendkívüli ülésének döntései alapján a polgármester október 15-i határidővel bekéri az önkormányzati intézmények és önkormányzati cégek vezetőitől a 2022. december 31-ig szóló fűtési szabályozási menetrendjüket, a rezsicsökkentésre, kiemelten a fűtési költségek csökkentésére irányuló intézkedési javaslatokat. Ez kiemelten: az otthoni munkavégzésre, a fűtendő területek csökkentésére, összevonására, adott funkciók, feladatok más ingatlanban történő elhelyezésére vonatkozik.

A városvezető egyeztetéseket kezdeményez a Tatabányai Tankerületi Központ, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, és a Tatabányai Szakképzési Centrum vezetőivel, hogy módosíthassák bérleti szerződéseiket, s hogy az ő fenntartásuk, üzemeltetésük alá tartozó intézményekben közvetlenül ők fizessék meg az energiadíjakat, ne az önkormányzaton keresztül történjék a számlázás. A százmilliós összegű számlák megelőlegezése ugyanis likviditási problémát okozna a városnál.

Tárgyalások indulnak az MVM Oroszlányi Távhőtermelő és Szolgáltató Zrt. energetikai szakembereivel az önkormányzat által működtetett ingatlanok fűtési, valamint az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. és helyi közvilágítást üzemeltető vállalkozás képviselőivel a közvilágítás költségeinek csökkentéséről.

A kormány október 5-i határozata alapján elindulnak a vizsgálatok arról, hogy a drasztikusan megnövekedett közüzemi díjak fedezete előteremthető-e a szolgáltatási díjak emelésével vagy adómérték növelésével, esetleg új adó bevezetésével, vagy más forrás hozzárendelésével. A testületi ülésen kiegészítésként elhangzott, hogy a Kormány részéről Oroszlányra is megérkezett Balla György miniszteri biztos levele, aki tárgyalásokat kezdeményez a kiadások fedezésére.

Az október 5-i kormányrendelet ugyanis miniszteri biztost jelölt ki az önkormányzatok és a Kormány közötti egyeztetésre az energia-válsághelyzet kezelésére. Balla György október 12-i határidővel már bekérte a városi intézmények, cégek gáz, elektromos áram és távhő fogyasztási adatait, valamint az önkormányzat által eddig meghozott, s a jövőben tervezett intézkedések tervét.

A tervek között szerepelnie kell annak, hogy:
  • milyen intézkedéseket tesz az önkormányzat jelenleg a megnövekedett működési költségek fedezetének biztosítására, illetve a kiadások csökkentése érdekében
  • amennyiben a meghozott korlátozások után további intézkedés is szükséges, úgy a rendelkezésre álló tartalékok felhasználását miképp ütemezi át a testület,
  • amennyiben pedig még ez sem elég a megnövekedett költségek fedezésére, akkor milyen vagyonértékesítési intézkedéseket tervez.

A levél azon felül, hogy az önkormányzati vagyon számbavételét kéri, felhívja az önkormányzat figyelmét arra, hogy a tervben külön mutassa be, hogyan kívánja növelni a bevételeit. Kiemeli, hogy a világjárvány enyhülését követően a korábbi önkormányzati korlátozások megszűnnek: véget ért az önkormányzati díjemelési moratórium, az önkormányzatok emelhetnek adót vagy díjakat és újakat is bevezethetnek.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek