Őszi vitaminkúrával felkészültebben várhatjuk a telet
Az ősz a raktározás ideje, ilyenkor tölthetjük fel vitaminkészleteinket is télre. Minél tudatosabban állítjuk össze étrendünket, és válogatjuk meg az alapanyagokat, annál jobban fel tudjuk vértezni immunrendszerünket a különféle vírusos megbetegedések vagy a szezonális nátha ellen.
Sokféle őszi zöldség és gyümölcs közül válogathatunk, amelyek tele vannak A-, B-, C-, D- vagy épp P-vitaminnal. Ráadásul változatosan lehet őket elkészíteni: levesként, salátaként, főtt vagy sült ételként is az asztalra kerülhetnek - állítja Csécsényi Zoltán, a soproni Fagus Hotel executive séfje.
Felsorolni is nehéz, hányféle zöldségnek van szezonja október környékén, ami mind fontos C-vitamin-forrás. Ez az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen vitamin növeli szervezetünk ellenálló-képességét, támogat a kórokozók elleni harcban, csökkenti a gyógyulási időt, és jelentős a bőrvédő szerepe, ami testünk elsődleges védvonala.
Többek között ilyen a karalábé, a kelbimbó, a brokkoli, a sütőtök és a vöröskáposzta.
Ha őszi gyümölcsökről van szó, legtöbbünknek rögtön az alma, a körte, a birs, a szilva, a szőlő, vagy a dió jut eszébe. Ezek mindegyike bőven tartalmaz C-vitamint, és nem csak frissen fogyasztva jóízű csemegék, hanem szárítva, levesben, salátában és süteménybe töltve is finomak.
Természetesen nem mindegy, hogy a gyümölcsös ételeket hogyan készítjük el, hiszen fontos, hogy minél kevesebb cukrot fogyasszunk, ami terheli a szervezetet, gyengíti az immunrendszert.
Bármennyi vitaminnal is próbáljuk megerősíteni immunrendszerünket, gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni a megfelelő mennyiségű folyadékról. Ha azt szeretnénk, hogy szervezetünk meghálálja a gondoskodást és egészségesen működjön, naponta nagyjából 2-3 liter folyadékot kell innunk.
Természetesen a legegészségesebb az ivóvíz, de fogyaszthatunk többek között frissen préselt gyümölcsleveket, zöldség- vagy gyümölcsturmixokat, teákat, gyógyteákat is. A megfelelő mennyiségű vízbevitel nemcsak segít a méregtelenítésben, illetve egyes vitaminok felszívódásában, hanem elősegíti a bélrendszer egészséges működését.
Forrás: Sokszínű Vidék