Hír
2022. október 24.

Méltó megemlékezés

A Himnusz soraival vette kezdetét október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 66. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés Oroszlányban.

Az ’56-osok terén megtartott tiszteletadáson Lazók Zoltán polgármester a következő gondolatokkal emlékezett: „1956 a szabadság ünnepe, mert tizenkét nap leforgása alatt a diktatúrát többpárti demokrácia váltotta fel. Az ünnep a múltunk által ránk ruházott felelősség vállalása, az emlékezés pedig erkölcsi kötelesség. Hiszen a történelem természete ilyen, örökséget hagy a késői nemzedékekre, felelősséget tesz a vállunkra. Arra késztet minket, hogy az örökül hagyók céljait kövessük. Mi, késői magyarok tudjuk, hogy mit jelent ennek az örökségnek az önkényes kezelése, az előttünk járók céljainak feladása. A forradalom leverését követő évtizedekben Magyarországon tilos volt erről az időszakról beszélni, ellenforradalomnak bélyegezték. Több, mint három évtized kellett ahhoz, hogy az 1956-ban kivívott szabadságot visszaszerezzük.

1956. október 23-án, Budapesten csoda történt. Akkor is, ha a reménykedés és felszabadultság 12 napja után a fegyveres erőszak legázolta a forradalmat. Annak szellemét azonban nem tudta megsemmisíteni. Emlékezzünk a szabadságharc hőseire, és merítsünk erőt ebből az emlékezésből!” A megható beszédet követően Lakatos Dóri énekművész és R. Kárpáti Péter színművész ünnepi műsora következett, majd a térség országgyűlési képviselője, a város elöljárói, politikai pártok, intézmények és társadalmi szervezetek képviselői helyezték el a tisztelet és kegyelet koszorúit az emlékmű talapzatánál.

Az ünnepi program a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében folytatódott, ahol a "Hazádnak rendületlenül" Görgényi István – 1956” című kiállítás megnyitóra került sor.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő megemlékező gondolatait követően Wehner Tibor, író művészettörténész nyitotta meg a tárlatot, majd Szücs Attila a „Görgényi” gyűjtemény tulajdonosa beszélt a rendkívül értékes hagyatékról.

Az eseményt Gál László és Kreft-Horváth Márk „Angyal vigyél hírt a csodáról” című kulturális műsora gazdagította.

A kiállítás 2022. november 10-ig, - az intézmény nyitvatartási idejében - ingyenesen látogatható.



Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek