Hír
2022. december 11.

Nemzetiségi nap

A Komárom-Esztergom Megye a Nemzetiségekért Alapítvány megyei Nemzetiségi Napot szervezett advent harmadik vasárnapján az oroszlányi II. Rákóczi Ferenc Kultúrházban.

A megjelenteket Szabó István Lajosné, az Oroszlányi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte, majd a „Bránicka” Szlovák Gyermek Néptáncegyüttes műsora következett.

Lazók Zoltán Oroszlány város polgármestere a következő gondolatokat fejtette ki: „A nemzetiségi népcsoportok csakis úgy maradhatnak fenn, ha ápolják hagyományos népi kultúrájukat, anyanyelvüket, tartják a kapcsolatot hazájukkal, s ebből a szempontból az oroszlányi szlovákság példamutató eredményeket ért el. Mindig is ügyeltek arra, hogy hagyományőrző és ápoló képet közvetítsenek önmagukról a nemzet, és a felnövő nemzedék számára. Napjainkban minden lehetőség biztosított arra, hogy a nemzetiségek megőrizzék identitásukat, ma már több civil szervezet is feladatának tartja a kapcsolatok erősítését.

A magyarok és a szlovákok évtizedek óta békében, barátságban élnek településünkön. Tisztelik és becsülik egymást, mint a jó szomszédok. Részt vesznek egymás rendezvényein, kölcsönösen segítenek egymásnak. Azt gondolom, hogy példát mutatnak arról, hogyan élhet egymás mellett két különböző népcsoport”.

Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Romanek Etelka, a szervező alapítvány kuratóriumának elnöke is megerősítette beszédében a nemzetiségi önkormányzatok fontos feladatát és szerepét. Megyénkben német, roma és szlovák nemzetiségek élnek, akik közül az oroszlányiak hagyományőrzése kiemelkedő.

Az eseményen a prominens személyek közösen gyújtották meg az adventi koszorú harmadik gyertyáját, melyhez Farkas Etelka evangélikus lelkész fűzött megható gondolatokat.

A rendezvény kulturális programját színesítette a Bánhidai Szlovák Dalkör ás a „Maticiar” Garamkovácsi férfi énekkar, végül az estébe nyúló bálon a vágsellyei Horváth Károly szolgáltatta a talp alá valót.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek