Hír
2023. január 02.

Hogyan és mire költhetünk a SZÉP-kártyával?

Egy új kormányrendelet jelentősen leegyszerűsíti a SZÉP-kártya használatát: 2023 januárjától az eddigi három alszámla helyett egyetlen számlán rendelkezhetünk majd a SZÉP-kártya juttatásunkkal.

Mozgalmas év volt a SZÉP-kártya számára a 2022-es: első körben az év végéig meghosszabbították az alszámlák közötti átjárhatóságot, majd a kormány februártól májusig engedélyezte, hogy minden SZÉP-kártya minden alszámlájáról lehessen hideg élelmiszert vásárolni az üzletekben, a dohánytermékek és az alkohol kivételével. A rendelkezést végül meghosszabbították július 1-ig.

Most pedig megjelent a Magyar Közlönyben a SZÉP-kártya alszámláinak, ismertebb nevén zsebeinek megszüntetését szabályozó rendelet, amely értelmében 2023-tól összevonják a korábbi szálláshely, vendéglátás és szabadidő zsebeket. A SZÉP-kártyákra vonatkozó módosítás megközelítőleg 2,5 millió kártyafelhasználót és közel 50 ezer hazai turisztikai szolgáltatót érint.

A változás lényege, hogy 2023. január 9-től egy számla marad a SZÉP-kártya mögött, az eddigi három zsebből csak a szálláshely marad meg.

A SZÉP-kártyával fizethető szolgáltatások változatlanok maradnak: a szálláshely zsebről lehet majd mindenért fizetni, amit korábban a három zseb bármelyikéről lehetett. A korábban a vendéglátás és a szabadidő zseben lévő pénzeket 2023. január 8-án átvezetik a szálláshely zsebre. Pénz tehát az év elejétől a zsebek megszűnésével sem vész el: január 9-től összevonják a korábbi szabadidő, vendéglátás és szálláshely zsebek, így összeadódnak az egyes alszámlákra feltöltött összegek.

Az OTP tájékoztatása szerint az el nem költött összegek díjterhelése nem változott, a 2022. október 15. előtt utalt összegeket 2023. május 31-ig lehet díjmentesen felhasználni, az el nem költött összegrészre június 1-jén terhelik a 15 százalékos díjat.

A kártyatulajdonosoknak azért is lehet előnyös a jövőben az új rendszer, mert különösebb megkötések nélkül költhetik el a kártyáikon rendelkezésre álló összegeket. Mostantól ezt sem kell ellenőrizgetni, hogy az egyes zsebekben mekkora a rendelkezésre álló, elkölthető összeg.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek