Hír
2023. január 03.

További takarékosságot kér a kormány az önkormányzati rezsitámogatásért cserébe

Hétfőn este jelent meg a kormányportálon Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter döntése, amely a 10.000 lakost meghaladó települések rezsitámogatásának összegét határozza meg. A döntés alapján Oroszlány 169 millió forint támogatást kap.

Az elmúlt évben az önkormányzat három tervezési anyagot készített és egyszer személyesen is tárgyalt Balla György miniszteri biztos úrral a város energiahelyzetéről. Talán ennek eredménye is a tegnap megítélt rezsitámogatás. A hírek szerint a támogatási összegek a benyújtott takarékossági tervek, illetve a települések iparűzési adóerő képességének következményei.

Ennek persze ára volt. Sajnos számos súlyos intézkedést kellett meghozni az elmúlt időszakban, amelyek közül talán a legfájóbbak az önkormányzati intézmények, óvodák, bölcsőde hőmérsékletének maximálása, az uszoda bezárása, a közvilágítás korlátozása vagy a hivatal költözése.

A kormányzat külön kihangsúlyozta, hogy az önkormányzatoknak növelniük kell bevételeiket is az energiaárak kompenzálására. Ennek kényszerű eredménye városunkban a január 1-jétől fizetendő kommunális és garázsadó is.

A megítélt mintegy 170 milliós támogatás nagy összegnek tűnik - a város éves költségvetésének egyébként mintegy 2,5%-áról van szó -, de sajnos messze nem elég annak a brutális energiaköltségnek fedezésére, amelyet továbbra is fizetnie kell a városnak.

Az összeg abban segít, hogy az energiaválság mellett a városnak legalább többletterheket ne kelljen viselnie, hiszen a kormány az önkormányzat szolidaritási adóját 2023-ra éppen ezzel az összeggel, 170 millió forinttal emelte meg.

Most a finomhangolás következik, az önkormányzat figyelemmel kíséri a tapasztalatokat, a visszajelzéseket és rövidesen - lehetőségeihez mérten - talán enyhíteni tud a szigorításokon, és megkezdődhetnek a tervezett energiahatékonysági beruházások is.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek