Hír
2023. January 06.

Attila napja

Január 7-én van – többek között - Attila hun fejedelem germán, közelebbről gót eredetű névnapja.

Időszámításunk szerint a IV. században egy harcos nomád nép jelent meg a Római Birodalom határán, ők voltak a hunok. Élükön pedig a kiemelkedő hadvezér, Attila állt. A korán árvaságra jutott Attilát egész életében egyetlen egy cél vezérelte: irányítani akarta az egész világot, és ehhez megvoltak a megfelelő képességei.

Azon kevés legendás vezérek egyike volt, aki megszállottságával, elkötelezettségével és küldetéstudatával saját képére formálta a történelmet. A nyugati kultúrában és hagyományban Attilát "Az Isten ostora"-ként ismerik, majd neve a barbarizmus és a kegyetlenség szinonimájává vált.

453 tavaszán Pannóniában, a Tiszántúlon szélütés vetett véget életének. Alattvalói a gyász jeléül behasogatták testüket s hajukat levágták. A király holttestét selyemsátorban ravatalra helyezték, s gyászdalokat énekelve körülnyargalászták. Azután arany koporsóba tették és kincseivel, kedvenc fegyvereivel együtt éjnek idején eltemették, a sírásó szolgákat pedig megölték, hogy ne tudja, s ne zavarja senki a nagy király nyugvóhelyét.

A hun hadvezér Attila legendájáról és népe történetéről számos filmalkotás és regény készült.


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek