Hír
2023. március 01.

Egyeztető fórum

Az Oroszlányban elszállásolt ukrajnai menekültek jövőjéről tanácskoztak szociális, oktatási-nevelési szakemberek, valamint a városvezetők kedden délután.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Magyar Vöröskereszt Komárom-Esztergom Megyei Szervezete – az ENSZ támogatásával - 2022. szeptember 1. óta működteti a pusztavámi úton lévő befogadó szállót, melyen jelenleg 65 ukrán menekültet látnak el, akik közül 24 kiskorú, 2 pedig óvodás korú.

A napi szükségletek mellett az oroszlányi Önkormányzati Szociális Szolgálat munkatársainak segítségével iskolai tanodát, baba-mama bölcsödét és jogi tanácsadást is biztosítanak a főként családostól érkezett menekültek számára. Péter Dániel szakmai vezető elmondta, hogy a menekültek 85%-a sajnos analfabéta, a gyerekek között van fogyatékos és figyelemzavaros is. Ezek a hiányosságok rendkívüli módon megnehezítik a beilleszkedésüket.

A szakemberek az integrálódás végett feltétlenül szükségesnek tartják a gyerekek általános iskolában történő tanítását. Ez azért is fontos, mert a felmérések alapján két család kivételével mindenki itt szeretne maradni. A szállón jó közösség formálódott, figyelnek egymásra, a jövő végett azonban a gyerkőcöknek muszáj lenne közösségbe járni.

Az oroszlányi iskolákat működtető Tankerület vezetői elmondták, hogy a menekült státusz igazolásával – amennyiben nincs Ukrajnában tanulói jogviszonya a gyerekeknek – jogosulttá válnak a magyarországi köznevelés intézménybe történő oktatásra.

Elhangzott, hogy eddig a Hunyadi Mátyás Általános Iskolába nyolc, míg a József Attila Általános Iskolába négy tanuló érkezett Ukrajnából. Várható, hogy ezek a számok a kompetencia felmérések után tovább fognak emelkedni.

A fórumon a Gyermekotthon és Általános Iskola igazgatója, valamint az óvodák vezetője jelezte, hogy amennyiben szükség lenne rá, fogadnának ukrán gyerekeket.

Lazók Zoltán polgármester zárszóként kifejtette, hogy lehetőségeihez mérten az önkormányzat mindent elkövet annak érdekében, hogy továbbra is biztosítsák a megfelelő körülményeket a menekültek számára.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek