Önkormányzat
2023. március 14.

Késnek a határozatok

A 2023. január 1-től bevezetett új helyi adók (lakás és garázs) esetében az önkormányzati rendelet két részletben ír elő fizetési kötelezettséget, március 15. és szeptember 15. időpontokra.

A lakosok által benyújtott bevallások feldolgozását - az országos informatikai program folyamatos hibája miatt - a hivatal adóügyi csoportja a tervezettnél lassabban tudja kezelni.

Az új helyi adók első részletének befizetését ezért értelemszerűen nem tudják az adózók március 15-ig befizetni, hiszen sokan nem kapták meg a befizetésre kötelező határozatot.

Az eljárás az, hogy a bevallás feldolgozását követően a hivatal adóügyi csoportja tértivevényes levél formájában megküldi a két adónemre irányulóan a befizetési kötelezettséget előíró határozatot és az első fizetési részlet csekkjét. A határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül kell az adózónak az első részletet kifizetnie. A két új adónem feldolgozása külön-külön történik, ezért nem egyszerre, hanem két levélben kapják meg az adózók a kötelező határozatokat.

A határozatot tartalmazó levélben az első részlet kifizetésére irányuló csekk van. Amennyiben az adózó egyszerre kívánja befizetni a két részletet (éves adóját), azt az adóügyi csoport biztosítja számára.

A fizetési kötelezettség második csekkjét egy egyenlegértesítő kíséretében augusztus elején kapják meg az adózók.

Dr. File Beáta
Jegyző


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek