Évforduló
2023. április 02.

Autizmus világnapja

2007. december 18-án az ENSZ jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmus-spektrumzavarra, amely tízmilliókat érint a Földön.

Az autizmus-spektrumzavar (ASD) egy olyan fejlődési zavar, mely az egész személyiségre kihat, egy egész életen át tartó állapotként írható le és bármilyen intelligencia hányados (IQ) mellett előfordulhat. Az autizmust genetikai eredetű, idegrendszeri fejlődési eltérés okozza, nem a helytelen nevelés eredménye. A legfontosabb az autizmussal élő gyermek esetében, hogy elfogadjuk és megértsük, hogy a viselkedése mögött nem szándékosság rejlik.

Becslések szerint minden 68-ik, azaz 111.216.878 ember él autizmussal, így egy átlagos embernek több autista ismerőse, rokona is van. Magyarországon közel 150.000 embert érint az autizmus, ahol a férfiak körében mintegy háromszor olyan gyakran fordul elő, mint a nőknél.

Az autista emberek másképp érzékelik a világot, másként viszonyulnak embertársaikhoz, és hogy ez pontosan miben merül ki, az nagyon változó.

Egy enyhén autista ember talán magáról sem tudja magáról, hogy ő is érintett, míg a spektrum másik végén olyan súlyos eseteket találunk, akik folyamatos felügyeletre szorulnak, mert önveszélyesek is lehetnek.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek