Hír
2023. április 04.

Sírjaik hol domborulnak

Szebenyi István Sírjaik hol domborulnak című saját könyvét mutatta be hétfőn Oroszlányban, a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár „Így írnak ők…” sorozatában.

A számos érdeklődőt – köztük Rajnai Gábor alpolgármestert - Kozmáné Gombkötő Hajnalka könyvtáros köszöntötte. A könyv, amely leginkább történelmi kalauznak tekinthető a Vértesben elesett huszárok sírjaihoz, tavaly jelent meg a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában. Bevezetőként Farkas Csaba ügyvezető mutatta be röviden a kiadót – mely eddig 400 könyvet jelentetett meg -, majd méltatta a szerző immáron harmadik kötetét.

A huszárhadosztály elesettjeinek sírjai viszonylag kis számban találhatók meg a térség falvainak temetőiben, illetve a Vértest övező erdőkben. A Gánton, Kápolnapusztán, Kőhányáson, Majkon, Vérteskozmán, Csákányos-pusztán, Körtvélyesen, Kapberek-pusztán, Csákváron található sírok árulkodnak csupán arról, hogy a huszárság itt fejezte be a haza védelmében utolsó hősies harcait – hangzott el a bemutatón.

A Sírjaik hol domborulnak című könyv sorra veszi azokat a településeket, ahol harcok folytak 1945 tavaszán és amelyek sok magyar huszár végső nyughelyévé is váltak egyben. A kötet többek között név és rang szerint fel is sorolja az egyes helyeken elesett katonákat. A könyvet Radisics Milán természetfotós gyönyörű, albumba illő, a Vértesben zajló harcok helyszínein készült képei illusztrálják, mégpedig gazdagon. A helyszínek mellett az olvasó megismerheti néhány, a huszárhadosztályban harcoló katona egyéni történetét is.

Az esemény végén Szebenyi István dedikálta könyvét az érdeklődők számára.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek