Ezekre figyeljünk a növények vásárlásánál
Itt a kertészkedés szezonja, ilyenkor sokan mennek kertészetbe, kertészeti nagyáruházba, piacra, hogy palántákat, dísznövényeket vásároljanak a kertjükbe. Olykor azonban a hazavitt növény nem marad meg, kiültetés után nem sokkal elpusztul.
Néhány dolgot megtehetünk annak érdekében, hogy a növények biztosan megmaradjanak, és a legelső feladatot már vásárláskor elvégezhetjük ennek érdekében. Nem mindegy ugyanis, hogy melyik növényt vásároljuk meg és visszük haza, írja a marthastewart.com.
Bár az áruházi növények a felszínen egészségesnek és dúsnak tűnhetnek, ha egy kicsit mélyebbre nézünk, lehetnek mögöttes problémák. Érdemes a legerősebb, legegészségesebb növényeket kiválasztani, hogy a kertünk ékei lehessenek.
A növény egészségének egyik legnyilvánvalóbb mutatója a levél. A leveleknek robusztusnak kell lenniük, és a fajnak megfelelő színt kell mutatniuk. Egy egészséges növénynek régebbi lombozata és fiatal, új lombozata van – az új növekedésnek egészségesnek és erőteljesnek kell lennie. A levelek bármilyen elszíneződése vagy foltosodása tápanyaghiányra vagy betegségre utalhat, míg a túlzott sárgulás a növény stresszes állapotának jele lehet.
A szár arra világít rá, milyen erős a növény egészsége. Győződjünk meg arról, hogy egyenes, jól elágazó legyen. Egészségtelen száron sebek vagy lágy foltok lehetnek. Kerüljük el azokat a fás szárú növényeket, amik szárán repedések vagy sebek vannak.
A növények kártevő-ellenőrzése kulcsfontosságú, mivel a rovarok könnyen átterjedhetnek növényről növényre. Ha nem látunk rovarokat, ellenőrizzük a betegségek jeleit is, amelyeket kártevők okozhatnak. Keressük a satnyaság, a levélfoltosság, a ragadós levelek jeleit, ezek utalnak betegségekre.
A gyökérzet az, ahol a növény vizet és tápanyagokat vesz fel, ezért fontos, hogy jó állapotban legyen. A gyökerek ellenőrzéséhez óvatosan vegyük ki a növényt a cserépből (ha van rá lehetőség), és keressünk fehér gyökereket, amik egyenletesek a talajban, és elérik az edény alját és oldalát. A sötét, üreges vagy pépes gyökerek nem egészségesek. Ha csak néhány egészséges gyökeret látunk (vagy egyet sem), a növény nem áll készen arra, hogy kikerüljön a kertbe.
Forrás: Sokszínű Vidék