Hír
2023. április 13.

Őrzők, vigyázzatok a strázsán!

A Felvidékről kitelepített magyarok emléknapján, április 12-én szervezett irodalmi estet az oroszlányi Rákóczi Szövetség a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében.

A megható ankéton Felvidéken, Erdélyben, Délvidéken, Kárpátalján élt és élő írók, költők művei hangzottak el Dráfi Mátyás Jászai Mari- és Kossuth-díjas, érdemes művész előadásában, továbbá egyes versek megzenésítve Zsákovics László énekével, gitár kíséretében.

Az előadás fő mondanivalója Rácz Olivér versében található: Emlékezz, ne felejts! Ady Endre, Márai Sándor, Dénes György, Gágyor József, Csáky Pál, Gyurcsó István, Ozsvald Árpád, Kovács Vilmos, Sáfáry László, Dsida Jenő, Reményik Sándor, Wass Albert, Fehér Ferenc, Szűgyi Zoltán írásai a művészek előadásában hitelesen hangzottak el. Egyazon nyelven, magyarul, az anyanyelvükön fogalmazták meg saját és több millió ember keservét, elszakítva ugyan, de egy nemzethez való tartozásukat, a küzdelmet a megmaradásért.

Ábrányi Emil költő szavai örök érvényűek: „A magyar nem vész el, és élni fog!” A két kitűnő művész által előadott versek lélekben tovább ápolják a magyar kultúrát, a nemzeti emlékezetet.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek