Hír
2023. május 12.

Fagyosszentek

Gyakran előfordul, hogy Szervác, Pongrác és Bonifác napján, azaz május 12-én, 13-án és 14-én az időjárás hűvösre fordul, és az éjszakai fagy tönkreteszi a vetést és a rügyeket.

A három szent élete és a májusi hideg között nincs közvetlen összefüggés. A hagyomány mégis az időjárással kapcsolatos megfigyelések révén tette őket híressé. Bár valamennyien a IV. században éltek, ma is minden tavasszal felemlegetik őket.

Szervác keresztény püspök volt, aki a meggyőződéséhez mindig következetesen ragaszkodott. Az egyik róla fennmaradt legenda szerint, egyszer megjelent előtte Szent Péter és átadta neki a mennyek kulcsát. Ez azt jelentette a korabeli felfogásban, hogy a hozzáfordulóknak megbocsátást adhatott minden rosszra, amit korábban elkövettek.

A hős Pongrác 14 éves korában árvaságra jutott, és Rómába került a nagybátyjához. A legenda szerint az ifjú itt kapcsolatba került a keresztényekkel, és megismerkedett még Kornél pápával is. Az élményei hatására megkeresztelkedett. Ám egyszer Diocletianus császár elé vezették, aki arra kérte, hogy fordítson hátat a hitének. Pongrác erre nem volt hajlandó, és a császár szemébe nézve kijelentette, hogy a pogány istenek imádása csalás. A császár azonban nem tűrt ellentmondást, a fiút a Via Aurelián lefejeztette. Halálát követően csaknem száz évvel már szentként tisztelték Pongrácot hősiességéért és bátorságáért.

Egy Aglája nevű gazdag római nemes hölgy tiszttartója volt Bonifác. Kettejük között szerelem szövődött, ám nem kötöttek házasságot. Egyszer Aglája arra kérte Bonifácot, hogy szerezzen neki vértanú ereklyét. A férfi engedett a kérésnek, és elment Tarsusba. Döbbenetes látvány tárult elé: hitükért megkínzott és kivégzett keresztényeket látott. Bonifác, akikhez tudott, oda is ment, hogy segítsen rajtuk. Ám ezzel a saját halálos ítéletét is aláírta. Miután megvallotta a bírónak, hogy ő keresztény, szörnyű kínzások után lefejezték.

Később Bonifácot a barátai keresni kezdték, és miután megtudták, mi történt vele, ötszáz aranyért megvásárolták a holttestét az őrtől. Bonifác maradványait elvitték Aglájához, akinek így lett vértanú ereklyéje. Az asszony bánatában szétosztotta vagyonát a szegények között, és ezután csak Istennek szentelte az életét.

A népi legenda szerint a fagy oka, hogy Szervác, Pongrác, Bonifác megharagszik, és ekkor fagyot ráz. Ám néha napfényes meleget is hoznak, ha jókedvükben vannak...

A meteorológia azonban már konkrétan megmondja, hogy a fagyosszentek napjain általában Kelet és Délkelet-Európában a légnyomás alacsony, és a légnyomás-minimum közepe Magyarország. Így nagy a valószínűsége annak, hogy sarkvidéki hideg tör be a Kárpát-medencébe, és éjszakai fagyokat okoz.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek