Évforduló
2023. május 25.

A bor világnapja

Május 25-én, Szent Orbán napján ünnepeljük a borokat.

A bor világnapját Magyarországon leginkább Szent Orbánhoz, a szőlő, a szőlőművesek, és a borok védőszentjéhez kötjük. A hiedelem szerint, ha Szent Orbán napján száraz, meleg idő van, akkor a bor édes lesz, ha viszont esik, akkor kissé savanykás ízekre számíthatunk.

Mivel a májusi fagy igencsak gyakori jelenség, korábban a szőlősgazdák szobrokat emeltek a szőlőhegyeken Szent Orbán tiszteletére, abban bízva, hogy megvédi őket az időjárás pusztításaival szemben. Ha jó idő volt, virágkoszorúkkal, cseresznyefaágakkal díszítették az emelvényeket, ám ha az időjárás kedvezőtlen volt, bosszúból kövekkel, botokkal dobálták meg a szobrokat.

De hogyan ünnepeljük 2023-ban a bor világnapját? Például egy finom borkóstolóval egybekötött vacsora vagy egy borozó meglátogatása kellemes időtöltés lehet, valamint e jeles napon országszerte a legjobb borászatok várják vendégeiket a birtokokon, pincészetekben, ahol a kóstolás mellett mélyebb ismeretekre is szert tehetünk a borok készítésével kapcsolatban.

Ha mégis inkább otthon szeretnénk elmerülni a borok világában, akkor válasszunk a kedvenc itóka mellé egy finom pizzát, sajtválogatást vagy egy ízletes főételt.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek