Hír
2023. május 29.

A hősökre emlékeztek

A kegyelet ápolása hidat képez a múlt és jövő, a háború és béke, a gyűlölet és megbékélés között.

A Rákóczi Szövetség, valamint a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében 26. alkalommal rendezték meg május 28-án Oroszlányban a Magyar Hősök Napját.

A tiszteletadás szónoka, Kunstár Béla csákvári történelemtanár így emlékezett: ”Hősök Napja, a két világháború hősi halott honvédeiről való ünnepélyes megemlékezés. 1915. július 19-én báró Abele Ferenc vezérkari őrnagy kezdeményezte gróf Tisza István miniszterelnökhöz írott levelében, hogy az országgyűlés hozzon egy törvényt, amellyel az állam minden községben kőemléket állít, amelyre elesett hőseit név szerint bevési. Még tartott a háború, amikor megkezdődött a ma is látható hősi emlékművek felállítása. Az 1925. május 31-től rendszeressé váló megemlékezéseken ünnepi istentiszteletet celebráltak, külön imát mondtak a hősi halottakért. 1946-tól elmaradtak a hivatalos ünnepségek, majd jóval később, 1989. május 29-én rendeztek ismét hivatalos megemlékezést, Szekszárdon”.

Farkas Etelka evangélikus lelkész zsoltár idézete után a templom bejáratánál elhelyezett világháborús emléktáblák koszorúzása zárta az eseményt, melyen a városvezetők - Lazók Zoltán polgármester, Rajnai Gábor alpolgármester – mellett a Szlovák és Roma Nemzetiségi Önkormányzat, valamint civil szervezetek helyezték el a kegyelet virágait.

A rendezvényen készült fotók: https://oroszlany.hu/media/fototar/2023/05/27/magyar-hosok-napja


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek