Önkormányzat
2023. augusztus 21.

Így ünnepelt Oroszlány

Ünnepi képviselő-testületi üléssel vette kezdetét az augusztus 20-i megemlékezés városunkban.

Államalapító Szent István napján Lazók Zoltán polgármester köszöntötte az ülés vendégeit, majd így emlékezett: " Történelmileg hazánk államisága és európai elfogadtatása fűződik Szent István királyunk nevéhez. A közösségnek többet nyújtva, mint attól elvárva lett olyan uralkodói példaképpé, akit a világ is szentként tisztel. A régi időkben az egymásra utalt emberi közösségek, népek és országok sorsa attól függött, hogy vezetőjük miként irányította a rábízottak életének folyását. Jó királyok, uralkodók alatt felvirágzott az élet, alkalmatlan fejedelmek tönkretették népüket. Tény, hogy a mi népünk európaiságának küszöbén olyan vezetőt kapott a Gondviseléstől, aki nemcsak birtokolta a rábízott hatalmat, de élt is vele, nemzetünk javára. Szent István tetteinek ereje éppen abban rejlett, hogy nélkülözött mindenfajta öncélúságot, sőt ellenkezőleg: biztonságot, hitet, jövőképet adott az országnak. Erre a szemléletmódra van talán legnagyobb szükség ma, Magyarországon. Csakis egyetértésben lehet hatékonyan, tiszta szívvel dolgozni családért, hazáért, városért, s csakis így lehet tiszta szívvel, őszintén együtt ünnepelni, méltón az elődökhöz, méltón Szent István királyunkhoz”.

Az ünnepi gondolatokat követően Babics Noémi hegedűjátéka színesítette az eseményt, majd dr. File Beáta jegyző ismertette az idei városi kitüntetettek munkásságát.

Az augusztus 20-i elismerést minden évben azoknak ítélik oda, akik a közéletben, a kultúra, a sport, vagy az élet egyéb területén kimagasló és tartós tevékenységükkel hozzájárultak Oroszlány hírnevének, elismertségének gyarapításához.

Oroszlány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete "Oroszlány Város Díszpolgára" címet adományozott Szabó István Lajosné részére, "Oroszlányért" vésetű aranygyűrűt vehetett át Milán Zoltánné, "Oroszlányért" kitüntető díszoklevelet kapott Gurszky Gézáné, Marusinszkyné Beck Ingrid, Mike István és Reiner Nussbaum.

Az ünnepélyes pillanatok után a megemlékezés a Millenniumi Emlékműnél folytatódott. A Himnusz közös eléneklése után elsőként Lazók Zoltán polgármester mondta el ünnepi köszöntőjét, majd Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő méltatta Szent István királyt és máig ható, meghatározó történelmi szerepét.

A szónoklatok után az új búzából készült kenyeret Farkas Etelka evangélikus lelkész és Kutschi András római katolikus prépost áldotta, szentelte meg.

A rendezvény zárásaként az önkormányzat, politikai, civil és társadalmi szervezetek, intézmények képviselői helyezték el az tisztelet koszorúit az emlékmű talapzatánál.



Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek