Évforduló
2023. September 15.

A demokrácia nemzetközi napja

Az ENSZ Közgyűlésének 2007. novemberi határozata értelmében minden év szeptember 15. a demokrácia napja, és 2008 óta világszerte megünneplik.

Magyarországon az Országgyűlés 2008. szeptember 15-én fogadta el az erre vonatkozó határozatot. Hogy mi a demokrácia, és melyik formája hasznos egy társadalom számára, az örök vita tárgya.

Az ENSZ-határozat ezért arra a minimális konszenzusra épített, hogy demokratikus az a berendezkedés, amely elfogadja az ENSZ alapértékeit, a demokratizálódás folyamatának előmozdítását és az emberi jogok tiszteletben tartását. Nem lehet demokratikusnak nevezni azt a politikai rendszert, amely nyíltan megsérti az egyetemleges alapjogok nyilatkozatában lefektetett tételt: „Minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van."

A történelem során kialakult a görög klasszikus demokrácia, az angolszász típusú demokrácia királysággal és köztársasággal, volt szocialista demokrácia és van liberális demokrácia is. A demokráciák ujjal mutogatnak egymásra akkor, amikor a másik hibáira, korlátaira, hazugságaira hívják fel a figyelmet.

A demokrácia ezerszínű köpönyege akkor hullik le végleg egy autokráciáról, amikor azt demokratikus szavazással már nem lehet eltávolítani.


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek