Kertünk őszi kincse a dió és a mogyoró
Az ősz talán az esztendő legszínesebb és leggazdagabb évszaka. A fák levelei ezernyi színben pompáznak, különleges, csak ebben az évszakban érezhető hangulatot teremtve.
De nem csak a hangulatunkra van jótékony hatással az ősz, hanem az egészségünkre is, ha ki tudjuk használni a természet és a saját kertünk adta értékes termések sokszínűségét. Hiszen a kertünkből vagy a közeli erdőből származó betevőkből egészséges ételeket készíthetünk.
A dió évezredek óta fontos része az emberi táplálkozásnak, és az egyik legegészségesebb csonthéjas termés. Igazi őszi kincs, tele van értékes tápanyagokkal és jótékony hatásokkal. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez. Gazdag antioxidánsokban, például a C-vitaminban és az E-vitaminban. Magas rosttartalma miatt segíthet az emésztés szabályozásában és a teltségérzet elérésében. Rendszeres fogyasztása támogathatja a súlykontrollt is. Növeli a bélrendszerben található jótékony baktériumok mennyiségét.
A mogyoró is egy őszi finomság, amely értékes tápanyagforrás. Kiváló immunerősítő, mivel rengeteg ásványi anyagot, vitamint és tápanyagot tartalmaz. Magas kalóriatartalommal rendelkezik, és kiváló energiaforrásként szolgál, ideális a hideg időben, amikor több energiára van szükségünk. Gazdag fehérjében, ami segít az izmok és a szövetek regenerálódásában. Fontos ásványi anyagokat tartalmaz, például vasat és magnéziumot, amelyek hozzájárulnak a vérképzéshez és az idegrendszer egészségéhez.
Forrás: Sokszínű Vidék