Hír
2023. szeptember 27.

Mennyei csemege az őszi és a téli hónapokra

A sütőtök XVI. század óta ismert és termesztett növény Magyarországon is.

Jelentős karotin- és C-vitamin tartalma, antioxidáns hatása folytán kedvelt őszi és téli csemege. Emellett kitűnő rostforrás, tápértéke és energiatartalma igen magas. A sok jó tulajdonsága mellett kálium-, foszfor-, vas-, réz, mangántartalma – káliumtartalmának köszönhetően vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. A benne található A-, B-, C- és E-vitamin gondoskodik az immunrendszer erősítéséről. Kiváló ellenszere a megfázásos megbetegedéseknek, gyulladáscsökkentő és rák-megelőző hatása is van. Mint ahogy a legtöbb sárga zöldség vagy gyümölcs, így a sütőtök is gazdag béta-karotinban.

Vásárláskor fontos kiválasztani a megfelelő sütőtököt. Válasszunk olyat, amelynek a héja sötét narancssárga, és egyenletes, sima felületű. Kerüljük azokat a tököket, amelyeken sérülések, foltok vagy bemélyedések találhatók.

A sütőtök egészséges, ízletes és sokoldalú alapanyag, amelyet levesekben, pitékben, tésztákban. vagy akár salátákban is felhasználhatunk az őszi és téli hónapokban.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Takács Károly
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek