Egészség
2023. október 02.

Vigyázat, ősszel is támadhatnak a kullancsok

A nyár végével a kullancsszezon nem ér véget, a kullancsok akár egész évben aktívak lehetnek, de késő őszig mindenképpen számíthatunk a csípésekre.

Világszerte közel 700 kullancsfaj ismert. Az embert érő csípésekért hazánkban jellemzően a közönséges kullancs a felelős. A kifejlett nőstény vérrel teleszívott állapotban a ricinus magjához hasonló méretűre duzzad.

A kullancsok elsősorban a lombhullató erdők aljnövényzetében élnek, de előfordulhatnak a bokrokon is. Megbújhatnak továbbá vizes területeken, nádasokban és a szántóföldi növények között, de városi parkokban, kertvárosokban, családi házak kertjeiben is. A szemmel rendelkező, látó kullancsok a fűszálak végének árnyékos oldaláról lesik az arra járó áldozatukat, és alulról másznak fel rá. A szemmel nem rendelkező, vak kullancsok a bokrok leveleinek árnyékos oldaláról, felülről támadnak.

A kullancsszezon hosszúsága és ideje számos tényezőtől függ, így a kullancsok életciklusának és a hőmérsékleti viszonyok összetett kölcsönhatásának. Ha enyhe az őszi idő és kevesebb ruhát viselünk, akkor ezzel nagyobb támadási felületet adunk az állatoknak.

A megfelelő zárt ruházat viselése és a riasztószerek használata sokat segít abban, hogy ne találjanak meg minket a kullancsok. Minden kirándulás után rendszeresen ellenőrizzük át a testünket, a hajlatokat kiemelt figyelemmel!

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek