Hír
2023. október 07.

Az aradi vértanúkra emlékeztek

A nemzeti gyásznapon koszorúzással egybekötött megemlékezésen tisztelgett Oroszlány városa az 1849. október 6-án, Aradon kivégzett honvédtisztek emléke előtt.

A rendezvény a Himnusz közös éneklésével kezdődött a szomorú sorsú mártírok emlékművénél, ahol tiszteletükre az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. jelképesen 13 oszlopos tiszafát ültetett.

A megemlékezést idén is a Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete és a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár szervezte, melyen Rajnai Gábor alpolgármester így emlékezett: „Minden évben megemlékezünk az 1848-49-es szabadságharc utáni megtorlás vértanú áldozatairól. Főbenjáró bűnük az volt, hogy az igazság, a nép mellé, azaz a magyar forradalom és szabadságharc mellé álltak. 13 ember, 13 tragikus sors, de nem feledkezhetünk meg Batthyány Lajosról, az első felelős magyar kormány miniszterelnökéről sem. Arad gyertyái az erkölcsi példát világítják meg nekünk. Tanuljunk történelmünk nagy alakjaitól, és a széttöredező magyar valóságban addig nyújtsuk egymás felé a kezünket, míg átér ideológiai vagy gazdasági törésvonalak szakadéka felett. Tolsztoj igazsága legyen vezérfonalunk: Fogjunk össze mind, akik szeretjük a jót, és legyen zászlónk a cselekvő erény!”

A tiszteletadás szónoka, Váczi Márk történész a következő gondolatokat fejtette ki: „Október 6. történelmünk egyik legtragikusabb eseményének napja. E szörnyű napon lelte halálát az aradi vár udvarán az a tizenhárom honvédtiszt – egy altábornagy, tizenegy vezérőrnagy és egy ezredes -, akik félretéve minden ellentétet, síkra szálltak a magyar szabadság megvédelmezéséért. Ami a mindenkori politikának sem addig, sem később nem sikerült, ők elérték, hiszen személyükben szimbolikusan egyesítették a nemzetet vagyoni helyzettől, társadalmi állástól, rangtól, származástól és vallási hovatartozástól függetlenül. Az igazak emléke legyen áldott!”

A megható beszédeket Horváth Sándor verses-zenés összeállítása követte. Előadásában a Republic együttes dala mellett egy-egy Ady Endre és Tompa Mihály vers is felcsendült.

A kegyeletteljes főhajtás koszorúzással ért véget. A Munkás Szent József római katolikus templom melletti obeliszk talapzatánál az önkormányzat, politikai pártok, intézmények és civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait, mécseseit.

A rendezvényen készült fotógaléria itt látható: https://oroszlany.hu/media/fototar/2023/10/06/aradi-vertanuk-napja


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek