Hír
2023. október 29.

Mécsesgyújtás a majki sírkertben

Az elmúlt évekhez hasonlóan, Halottak napja közeledtével mécsesgyújtást tartott az oroszlányi Rákóczi Szövetség a majki, Madárhegyi temetőben található katonasíroknál.

A sírkertben 12 magyar huszárhonvéd nyugszik, tragikus sorsukról Szebenyi István, a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elnöke emlékezett meg.

Mint mondta, azok a katonák lelték végső nyughelyüket itt, akik hűek maradtak esküjükhöz, és a legdrágábbat, az életüket és vérüket adták a II. világháborúban Majk környékén zajló harcokban. Közülük három honvéd - Nagy Sándor őrvezető, Kovács II. Ferenc tartalékos honvéd és S. Molnár Ákos tartalékos zászlós – családja rendszeresen látogatja az ősök sírját az erdei temetőben.

A történelmi visszatekintést követően Szebenyi István felolvasta dr. Esterházy Orsolya jogász, UNICEF nagykövet levelét: „ A galántai Esterházy hercegi család nevében köszönet Oroszlány város elöljáróinak, a Rákóczi Szövetségnek, valamint az egybegyűlt helyi közösségnek, hogy lehetővé tették a méltó megemlékezést. Ezúton köszönjük a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület önkénteseinek munkáját, akik segítettek a majki Madárhegyi temető rendbetételében. Emlékezzünk! Együttérzéssel, szívből kívánok méltóságteljes és megnyugvással teli, csendes, bensőséges megemlékezést.”

A tiszteletadás zárásaként a jelenlévők mécseseket gyújtottak a hősi halált halt katonák sírjain, Lazók Zoltán polgármester koszorút helyezett el a hősök emlékoszlopán, majd közösen elénekelték nemzeti imánkat, a Himnuszt.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek