Évforduló
2023. november 14.

Cukorbetegség világnapja

A cukorbetegség világnapját első alkalommal 1991-ben tartották meg a Nemzetközi Diabetes Szövetség, illetve az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére.

Azóta minden évben november 14-én tartják meg, amely Frederick Banting születésnapja, aki Charles Besttel együtt elsőként fogalmazta meg azt a módszert, amivel ki lehetne mutatni a hasnyálmirigy által kiválasztott anyagot, ami végül az inzulin felfedezéséhez vezetett 1922-ben.

A cukorbetegség (diabétesz) egy olyan anyagcsere betegség, mely a cukor túlzott felhalmozódását eredményezi a vérben. A cukor (glükóz) a szervezet nélkülözhetetlen energiaforrása, mely azonnal hasznosul, amint beépül a sejtekbe, amit az inzulin nevű hormon segít elő.

Megkülönböztetünk egymástól egy úgynevezett prediabéteszt, ami a cukorbetegséget közvetlenül megelőző állapot, a terhességi átmeneti diabéteszt, illetve az 1-es típusú diabéteszt és 2-es típusú cukorbetegséget.

A cukorbetegség megelőzésében segítség, ha a finomított szénhidrát és a magas kalória bevitelt rendszeres testmozgással és változatos étrenddel (hal, szárnyasok, gyümölcs, zöldség, rostok, stb.) teszünk a betegség kialakulása ellen.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek