Őszi, téli vitaminbomba az örök kedvenc káposzta
A káposzta alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor rendkívül gazdag olyan fontos tápanyagokban, mint a C-vitamin, K-vitamin, rostok, folsav és mangán.
Az őszi, téli időszakban csökkenhet szervezetünk védekező képessége, hiszen ilyenkor kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, kevesebb időt töltünk a szabadban, napfényen és kevesebbet mozgunk. Hideg időben a leggyakoribb a nátha és a különböző felső légúti megbetegedések, ezért érdemes odafigyelni immunrendszerünk védelmére és a megfelelő vitaminpótlásra, ehhez pedig kiváló segítséget adnak azok az zöldségfélék, amikhez a téli hónapok alatt is hozzá tudunk jutni.
Az ősz mindig hoz magával egyedi és ízletes zöldségeket, amelyek nemcsak finomak, hanem rendkívül táplálók is. Az egyik ilyen kiemelkedő őszi zöldség a káposzta, amely a vitamindús ételek egyik sztárja. A káposzta nemcsak gazdag tápanyagokban és rostokban, de számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik, amelyek miatt érdemes beépíteni az étrendünkbe.
Számos fajtája létezik, például fejes-, lila-, kelkáposzta és savanyú káposzta, mindegyik más-más ízvilággal és tápértékkel rendelkezik, tele van vitaminnal.
Az egyik legfontosabb előnye a káposztának a magas C-vitamin tartalom, mely támogatja az immunrendszert és részt vesz a kollagén-képződésben, ami elengedhetetlen a bőr egészségéhez és rugalmasságához. A káposzta továbbá kitűnő forrása a K-vitaminnak is, amely fontos szerepet játszik a véralvadásban és az egészséges csontok fenntartásában. Mivel rostokban is gazdag, előnyös hatással van az emésztőrendszerre.
Mindezek mellett a sokoldalú zöldség ízletes és változatos étel, amelyet számos módon lehet elkészíteni. Lehet párolni, főzni, sütni vagy akár frissen is fogyasztható salátákban.
Forrás: Sokszínű Vidék