Hír
2023. november 28.

Karácsonyi kedvenc

Ha összesítést végzünk a magyarok kedvenc ételeiről, stabil és igen előkelő pozíciója van a listán a máknak és a belőle készült főételeknek, desszerteknek. Egész évben helye van az asztalon, akár palacsintába tekerve, akár hosszúmetélttel tálalva, karácsonykor viszont még különlegesebb szerepet kap: hagyományos ünnepi süteményünk, a bejgli egyik legnépszerűbb tölteléke.

A máknak számos egészségre kedvező hatása ismert. A mákolaj magas foszfortartalma elősegíti a kalcium felszívódását és a csontokba való beépülését. Sok kalcium, E-, C-, és B-vitamin található meg benne. Emellett rengeteg cinket is tartalmaz, aminek nagy szerepe van az immunrendszer támogatásában.

A jó mák első és legfontosabb ismérve, hogy kellemes íze van, nem keserű. Ezt főként kóstolással tudnánk ellenőrizni, amire persze a legtöbb esetben nincs lehetőség, ezért a mák esetében különösen fontos, hogy ismert és bevált forrásból töltsük fel újra és újra a készletünket. Ha a mák íze nem megfelelő, a belőle készült étel fogyasztása sem lesz kellemes élmény.

A friss mák akkor lehet keserű, ha a termesztés során a növény megbetegszik mielőtt kiérlelné a mákszemeket, és emiatt nem tölti meg azokat olajjal, ami a jellegzetes ízét adná.

Ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, mindenképpen őrlés nélkül, hűvös helyen tároljuk, mert hidegben nem öregszik az olaj, darálást követően pedig lehetőség szerint azonnal fogyasszuk el, vagy csak rövid ideig mélyhűtsük.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek