Hír
2023. november 29.

Elnémított sorsok

Az „Így írnak Ök..” sorozat újabb előadásán Szebenyi István „Elnémított sorsok – Mindenkinek van egy története” című kötetét mutatták be kedden délután, az oroszlányi Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében.

A világháború után, a Rákosi-korszakban és 1956-ban is megtorlás sújtotta a Horthy-korszak hadseregének tisztjeit. Róluk írt könyvet Szebenyi István.

Farkas Csaba, a szombathelyi Szülőföld Könyvkiadó ügyvezetője elmondta, hogy a könyvben a szerző arról ír, hogy vannak kimondatlan, vagy elhallgatott történetek, amelyről az érintettek alig, vagy sohasem beszéltek szívesen. Ezek lehetnek nagyszüleink, dédszüleink által a világháborúkról, hadifogságról szóló történetek, amelyeket nem meséltek el teljesen.

Ám nem feltétlenül azért, mert kitörlődtek az emlékeikből, hanem szándékosan hallgattak el részleteket azokról a "nehéz időkről". Az író ezekből a történetekből szemezgetett, kiegészítve azzal, hogy az akkori időkben megjelent újságcikkek mennyire befolyásolhatták a közgondolkodást és az emlékek felidézését.

A megható író-olvasó találkozón Szebenyi István elmesélte anyai nagyapja, Csapai Péter történetét, amelyet hogy ne menjen feledésbe, lejegyzett. Úgy gondolta, érdemes így megőrizni azt a szomorú anekdotát az utókornak, ezért is fogott bele a könyv megírásába.

A rendezvényen levetítették az egykori hadbíróval, Sárközy Endrével készített megdöbbentő riportfilmet, majd a zárszót követően a szerző dedikálta kötetét az érdeklődők számára.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek