Hír
2023. december 05.

A bányászokra emlékeztek

December 4-én, Szent Borbála napján a mártír védőszentre, valamint a bányászokra emlékeztek Oroszlányban.

Az Oroszlányi Bányász Nyugdíjas Szakszervezet és az OMBKE által szervezett tiszteletadás Janászikné Maróti Mária szavalatával és Szép Lídia bányászdalával kezdődött, majd Torma Lajos, az OBEDSZ Bányász Nyugdíjas Szakszervezet elnöke a következő gondolatokkal emlékezett meg:

„A 2017-ben létesített Szent Borbála szobor jól tükrözi, hogy Oroszlány a szénbányászatra épült, és a bányák bezárását követően is van méltó helyszíne a tiszteletadásnak. A szakszervezet szervezésében minden évben megemlékezünk a bányászok védőszentjéről. Ilyenkor illik megadni a tiszteletet a több, mint nyolc évtizedes oroszlányi szénbányászatban elhunyt 214 hősnek, és azoknak, akik nyugdíjba vonulásuk után mentek el. A vértanúhalált halt Szent Borbála a tizennégy segítő szent egyike, többek között a bányászok védőszentje is. Nemzetközi elnevezése Szent Barbara, de mi magyarok Szent Borbálához imádkozunk!”.

A megemlékező beszéd után a jelenlévők – köztük Lazók Zoltán polgármester, Rajnai Gábor alpolgármester és dr. File Beáta jegyző - elhelyezték a tisztelet koszorúit és mécseseit az emlékmű talapzatánál, majd közösen énekelték el a Bányászhimnuszt.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek