Kultúra
2024. január 30.

Legendás könyvbemutató

Hatalmas érdeklődés mellett, hétfőn délután tartották meg az „Így írnak Ők…” sorozat idei első előadását a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében.

A hagyományos, évek óta tartó rendezvény vendége ezúttal Cserteg István volt, aki „Legendás filmek, legendás helyszínek - Komárom-Esztergom megye”című könyvét mutatta be. Beszélgető társa Kozmáné Gombkötő Hajnalka könyvtáros volt.

A könyvben a vármegyében készült filmek története elevenedik meg filmcímeken, szereplőkön, rendezőkön keresztül. Cserteg István könyve 301 filmet mutat be, és 233 rendezőt. A 160 oldalas, a filmforgatások helyszínein készült fotókkal is gazdagon illusztrált könyvet a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat adta ki.

A szép kivitelű kiadvány remek célt szolgál arra, hogy a mozi-kedvelők utána tudjanak nézni annak, milyen sok filmet készítettek a múltban, térségünkben. Megtalálhatóak benne a fontosabb dokumentum-, játék-, tv- és gyermekfilmek, beleértve a külföldi alkotásokat is. Így 13 ország 301 filmje szerepel a kutatásban 1917-től napjainkig. A könyvnek köszönhetően betekintést nyerhetünk a forgatási helyszínek utcaképeibe, az akkori öltözködésbe, kultúrába.

Az író-olvasó találkozón nagy elismerést váltott ki az Oroszlány és Majk körzetében forgatott filmek ismertetése.

Többek között a Kamaszváros, a Hangyaboly, az Árpád, a cigány, a Kárhozat, A pokol tornácán, vagy a Megbélyegzetten 1968. A kötet szerzője elismerően szólt az Oroszlányról szóló filmek rendezőinek – főként Mészáros Márta és Hűvös Récsy Lídia – alkotói munkásságáról.

A baráti hangulatú ankét végén az érdeklődőket egy-egy könyvvel ajándékozta meg Cserteg István, melyet igény szerint dedikált is.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek